Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polaganje matičnih stanica

Roditelji trebali potpisivati izjavu kojom liječnike oslobađaju odgovornosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolest djeteta noćna je mora svakog roditelja, posebno kad je teško izlječiva. Svjedoci smo smrti mlade novinarke Ane Rukavine koja je u Hrvatskoj ostavila velik trag. Podigla se svijest o važnosti matičnih stanica.

Velika zainteresiranost građana, njihova financijska pomoć i rad Zaklade Ana Rukavina postigli su velik rezultat – Hrvatska je dobila javnu banku matičnih stanica. Roditelji su imali izbor – donirati matične stanice svog djeteta u javnu banku ili ih pohraniti u privatnu banku u inozemstvu. Od veljače 2008. u Hrvatskoj postoji i banka za obiteljske potrebe. No, početak rada banke i kontrola koju pokušava provoditi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uzrokovali su bijes roditelja. Onemogućena im je pohrana u inozemstvu, a da o tome nisu bili ni pravodobno ni adekvatno obaviješteni. Zato su neke matične stanice zauvijek izgubljene. Pojedini uvjeti koji su im ponuđeni za pohranu u obiteljskoj banci samo su dodali ulje na vatru.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Slika nije dostupna Zaklada Ana Rukavina Izvedena 1000. transplantacija autolognih matičnih stanica

U Hrvatskoj postoje dvije banke matičnih stanica – javna banka Ana Rukavina i ona za obiteljske potrebe. Obje se nalaze u KBC-u Zagreb, popularnom Rebru. Roditelji mogu odabrati – donirati matične stanice svog djeteta ili ih čuvati za obitelj. Jelena Čusak je htjela obiteljsku banku. Ali tadašnji uvjeti prve i jedine takve banke u Hrvatskoj zatvorili su vrata. 'Konkretno detalj koji je posebno čak izvađen iz ugovora, posebna izjava gdje se treba potpisati da se ne drži odgovornim niti KBC Rebro niti njegove djelatnike ako dođe do bilo kakve štete na samim stanicama', objašnjava Jelena Čusak za Provjereno.

Što bi značilo oslobađanje odgovornosti za gubitak, štetu, oštećenje ili zahtjev bilo kakve vrste koji se može pojaviti vezano uz prikupljanje, obradu, pohranu i čuvanje krvi iz pupkovine djeteta, transport, odlaganje ili uništenje (bilo slučajno ili namjerno). No nakon 5 mjeseci, povučen je iz dokumentacije poslije velikih prigovora roditelja. 'To je možda bilo nespretno izraženo da je izazivalo taj efekt, naravno da se nitko nikakvom izjavom nije pokrio od toga da neće najprofesionalnije i najsavjesnije moguće raditi i prema svim zadanim kriterijima', kaže dr. Sanja Mazić iz KBC Zagreb.

Kako u to nije mogla biti sigurna, obitelj Čusak je učinila isto što i nepoznat, ali velik broj parova prije njih - otišli preko granice, u jednu od obiteljskih banaka u Europi. KBC Zagreb se na prigovore roditelja nije oglušio. Osim povlačenja sporne izjave, rade i na financijskoj strani ugovora. No, pohranjivanje matičnih stanica za obiteljske potrebe za sada je još uvijek usluga za one koji si to mogu priuštiti.

KBC Zagreb je uvjete rada promijenio u korist roditelja i još vide mjesta za napredak. Ali brzi start obiteljske banke u Hrvatskoj i taktika ministarstva roditeljima su ostavili gorak okus. Unatoč tome su se snašli kako god su znali. I danas su mirni jer znaju da su za svoju djecu napravili sve što mogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene