Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaklada Ana Rukavina

Izvedena 1000. transplantacija autolognih matičnih stanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki uspjeh za hematološki tim KBC-a Zagreb i Zakladu Ana Rukavina - izvedena je 1000. transplantacija autolognih matičnih stanica. Terapija je to kojom se sve uspješnije liječe teške maligne bolesti. U KBC-u Zagreb svake se godine obavi 80 do 90 takvih transplantacija.

Prije sedam mjeseci 28-godišnji mladić obolio je od teške maligne bolesti, tumora krvnih stanica. Standardna terapija nije pomagala pa će liječnici pokušati s transplantacijom matičnih stanica i to njegovih. Stanice su mu izdvojili iz krvi, slijedi jaka kemoterapija, a za dva do tri tjedna svoje matične stanice trebao bi primiti natrag. 'Tokom cijele bolesti osjećam se dobro, ali nešto nije dobro, znači fizički nemam problema, ali to i je najgore, što u biti tu moram ležati četiri, pet sati, par dana, a u biti se dobro osjećam', rekao je mladić.

Pročitajte i ovo Uspješne transplantacije - 3 tri transplantacije u 24 sata Dramatični sati u KB Merkur i novi životi na dar: "Umjesto radosti bijelog Božića imamo radost transplantacija" Slika nije dostupna Zaklada Ana Rukavina 42 građana Paga doprinijelo spašavanju ljudskih života

>> Za Zakladu Ana Rukavina prikupljeno 800.000 kuna

>> Darko Milinović odrekao se dnevnica u korist zaklade Ane Rukavine

Kemoterapija uništava i zdrave stanice. Zato se one izdvajaju i zamrzavaju. Nakon snažne protutumorske terapije odmrzavaju se i sačuvane vraćaju u bolesnika. U transplantaciju autolognih matičnih stanica ide se u pravilu kada ne pomaže ništa drugo. 'Najčešće liječimo hematološke maligne bolesti, različite vrste leukemija, limofama, kao Hodkinova bolest, tu je multipli mielom i rijeđe neke druge hematološke bolesti', rekao je prof. dr. Damir Nemet. U liječenju ovom terapijom, primjerice leukemije uspije se izliječiti oko 50 posto bolesnika, dvostruko više nego klasičnom kemoterapijom.

'Vraćanjem prethodno uzetih matičnih stanica iz koštane srži ili krvi uspostavlja se ponovno normalna funkcija koštane srži, a bolesnik biva izliječen od maligne bolesti', rekao je na konferenciji za novinare voditelj Odsjeka za intenzivno liječenje hematoloških bolesti KBC Zagreb prof. Damir Nemet. Ističe kako se u toj bolnici godišnje obavi između 80 i 90 transplantacija, radi liječenja leukemije i limfoma, a rezultati hrvatskih liječnika na razini su drugih europskih i američkih centara. Prva transplantacija autolognih matičnih stanicu u toj bolnici obavljena je 1988. godine.

Rezultati pokazuju da transplantacija koštane srži radi liječenja malignog limfoma, kod bolesnika kojima konvencionalna terapija ne može pomoći, može izliječiti između 50 i 60 posto bolesnika. Imunolog Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb doc. Drago Batinić ističe pak da se kod akutne mijeloične leukemije transplantacijom autolognih matičnih stanica može izliječiti i do 62 posto bolesnika, a kod agresivnih ne-Hodgkinovih limfoma i Hodgkinove bolesti oko 50 posto bolesnika. Medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina Mirando Mrsić najavio je danas početak nove faze u razvoju zaklade nakon što je ona postigla svoje prvotne ciljeve - osnivanje Registra dobrovoljnih darivatelja i Banke matičnih stanica. Zaklada će tako ubuduće potpomagati istraživanja na području hematologije, u liječenju leukemije i limfomam, te stipendirati usavršavanje mladih stručnjaka u inozemstvu.

Upraviteljica Zaklade Marija Rukavina navodi da je Registar dobrovoljnih davatelja koštane srži narastao na 33 tisuće članova, a dosad je tipizirano 10 tisuća uzoraka. Zaklada je otvorila u KBC Zagreb i prvu javnu Banku krvi iz pupkovine u kojoj je dosad pohranjeno više do 600 uzoraka. Zaklada je dosad prikupila 14 milijuna kuna, od kojih je na tipizaciju lani potrošeno osam milijuna, a dva milijuna u ovoj godini. Zaklada će od države u ovoj godini dobiti 4,5 milijuna kuna zahvaljujući kojima će se tipizirati još 3.000 uzoraka, kazala je Marija Rukavina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene