Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uče to od malih nogu

Kad će ostatak Hrvatske kao Krk?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezamislivo za ostatak Hrvatske, ali na otoku Krku čak 35 posto otpada odvoji se već u domovima i uličnim kontejnerima.

Europski je plan do 2020. godine dosegnuti 50 posto. Ako nastave ovakvim tempom, na Krku bi tu brojku vrlo brzo mogli prijeći. Na Krku se već od malih nogu uči kako odvajati otpad. Cijeli je otok pun raznobojnih kontejnera. 'Ja želim da naš planet Zemlja bude čist, da svi uče od mene da se to proširi dalje', kaže Toni Šipuljak, učenik 4. razreda OŠ 'Fran Krsto Frankopan'.

Pročitajte i ovo Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani? Smeće u Zagrebu - 3 Stiže novi model Građani revoltirani zbog problema s otpadom: "Glasala sam za njih, ali ovo je katastrofa"

'Ja mislim da bi svi trebali bacati na primjer papir u plavi kontejner, plastiku u žuti, bio otpad u smeđi', rekao je Antonio Šutić, učenik 4. razreda OŠ 'Fran Krsto Frankopan'.

>> Holy: Sva odlagališta otpada do 2018. moraju biti sanirana

Svoje navike djeca prenose na roditelje. Odrasli su se teže priviknuli na odvajanje otpada. 'Ja sam jako zadovoljna jer živim na otoku gdje se to tako radi, gdje se odvaja, jako pozitivno, čak bi voljela još da ostali koji još ne odvajaju i oni krenu i odvajaju', rekla je Vanesa Hržić. A takvih je sve manje. Radnici u sortirnici imaju puno više posla u turističkoj sezoni.

U Europskoj uniji plan je da se do 2020. čak pedeset posto otpada odvaja i reciklira. Krčani su već sada blizu te brojke. 'Prošle godine smo odvojili prema statistikama 35 posto. Izvezeno je manje jer je u tome bio i zeleni otpad', rekao je Frane Mrakovčić, direktor TKD 'Ponikve' Krk. Bio i zeleni otpad pretvaraju se u kompost koji se dijeli stanovnicima. Ako nastave ovakvim tempom, Krčani će ubrzo nadmašiti europske planove. A za to će sigurno biti zaslužni i najmlađi stanovnici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene