Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef Europske komisije Grčkoj:

'Moraju nas poštovati. Otpisivanje duga ne dolazi u obzir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poštujemo rezultate izbora u Grčkoj, ali i Grčka mora poštovati druge, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Grčka mora poštovati Europu, naglasio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru za francuski tjednik Le Figaro od četvrtka i dodao da 'otpisivanje duga Ateni ne dolazi u obzir', premda su mogući neki aranžmani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje se odgovor EU TSIPRAS SE OGLASIO 'Referendum će se održati!' Slika nije dostupna Nakon dramatičnog vikenda ŽIVOT BEZ BANAKA Grci se nadaju čudu: 'Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu'

'Poštujemo rezultate izbora u Grčkoj, ali i Grčka mora poštovati druge, mišljenje javnosti i parlamentarne zastupnike ostatka Europe', rekao je Juncker nakon što je u Grčkoj na vlast došla Siriza, stranka krajnje ljevice.

'Mogući su neki aranžmani, ali oni neće iz temelja mijenjati ono što već postoji', rekao je Juncker uoči odlaska šefa eurozone, nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema u Atenu. 'Ukidanje grčkoga duga ne dolazi u obzir. Ostale zemlje eurozone to neće prihvatiti', rekao je.

FOTO Zgodan i neposlušan: Tko je novi grčki ministar financija?

Juncker je napomenuo da je razgovarao s novim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dan nakon njegove pobjede na parlamentarnim izborima. 'Rekao mi je da sebe ne smatra prijetnjom nego izazovom Europi. Ja sam odgovorio da Europa nije opasnost za Grčku nego izazov', rekao je. 'Cipras tvrdi da Grčka neće prihvatiti nove stroge mjere. Zemlje eurozone odgovaraju da neće više biti kredita, bude li Grčka prekršila obveze', dodao je pozivajući Grčku da bude konstruktivna u eurozoni i EU.

Ciprasov prioritet pregovorio o dugu

Otvarajući u srijedu prvu sjednicu svoje vlade 'nacionalnog ozdravljenja' Cipras je među prioritetima naveo ponovne pregovore o dugu svoje zemlje. Ustvrdio je da želi i izbjeći razilaženje s grčkim partnerima i prekinuti politiku pokoravanja njegove zemlje.

Prvi sastanak grčke vlade: 'Spremni smo proliti krv kako bi vratili dostojanstvo Grcima'

Novi ministar financija Janis Varufakis potvrdio je da će njegova zemlja 'okrenuti stranicu politike štednje', ali da 'ne želi sukobe' između Grčke i Europe, nego naprotiv, 'nove odnose povjerenja i iskrenosti'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene