Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje kroz socijalni dijalog

Jovanović o štrajku: 'Nitko ne smije ugroziti maturante'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da će u slučaju održavanja općeg štrajka u Hrvatskoj, koji najavljuju sindikati državnih i javnih službeni, inzistirati da se posao državne mature ocijeni onim od posebnog državnog interesa jer se maturantima mora osigurati polaganje ispita.

Nadam se da će kroz razgovore i socijalni dijalog doći do rješenja koje neće izazvati potrebu za štrajkom, rekao je Jovanović novinarima ispred Banskih dvora ocijenivši da do generalnog štrajka ne treba doći. "Trebamo svi biti svjesni da moramo raditi kako bi nam bilo bolje", rekao je.

No, naglašava, neki poslovi su od državnog interesa, a jedan od takvih je državna matura.

>> Mrsić: Radna obveza je jedna od mogućnosti, ali to je krajnja opcija

Pročitajte i ovo Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži Studentica Lara (Foto: Dnevnik.hr) Što kažu maturanti? Komentari na najlošije rezultate državne mature dosad: "Odlikaš sam, ali sam se šokirao kad sam vidio koliko ne znam!"

"Mislim da nitko ni na koji način ne smije ugroziti maturante koji se nalaze pred polaganjem ispita o kojem ovisi njihov život i budućnost jedne cijele generacije. Tako da smatram da ćemo kroz socijalni dijalog pokušati naći rješenje, a ja osobno ću inzistirati, ako to rješenje ne nađemo, da se posao državne mature ocijeni onim od posebnog državnog interesa i da se mora osigurati maturantima da polaže ispite", poručio je.

>> Smijenjena ispitna koordinatorica: Stvarno ne znam kako mi se to dogodilo!

Upitan znači li to da je spreman uvesti radnu obvezu, Jovanović je odgovorio: "Rekao sam, sve što bude u skladu s pravnim propisima i zakonima".

>> 'Odgode državne mature NEMA!'

Ponovio je da zamjenu kutija za ispit državne mature iz hrvatskog jezika smatra grubim previdom i pogreškom. "I dalje vjerujem da je riječ o pogrešci, koja je skupa i nije se smjela dogoditi, ali ljudi griješe", rekao je Jovanović. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene