Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U službenom posjetu

Josipović: Stabilnost BiH podrazumijeva jednaka prava za sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović boravi u službenom dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Hrvatski je predsjednik Josipović izjavio kako je njegov dolazak u BiH kao u prvi službeni posjet inozemstvu nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju namjeran i prirodan postupak, koji još jednom potvrđuje kako je stabilnost BiH od vitalnog interesa za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Zoran Milanović na promociji na promociji Milanović: "Hrvatska je na neki način u ratu"

'Želim razgovarati o novoj šansi koja se pružila u našim odnosima', kazao je Josipović u intervjuu koji su objavile banjalučke 'Nezavisne novine'.

>>Zbog ulaska u EU gužve na graničnim prijelazima s BiH

Josipović je pojasnio kako Hrvatska nakon ulaska u EU nema ambicije 'izigravati tutora' u regiji, no želi pomoći, jer joj je u interesu da se postojeći problemi riješe u atmosferi optimizma i novog samopouzdanja u ovom dijelu Europe.

'Sigurno ćemo partnerima iz EU-a uvijek jasno reći da ova regija treba postati dio ujedinjene Europe', kazao je hrvatski predsjednik dodajući kako mu je članstvo u EU-u dalo samo novi kapacitet i snagu u zagovaranju suradnje, pomirenja, solidarnosti, partnerstva,razvoja gospodarstva i infrastrukture te dobrosusjedskih odnosa.

Josipović je potvrdio kako Hrvatska neće nikoga blokirati niti ucjenjivati na europskom putu. Potvrdio je i kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za Hrvate u BiH, koja im mora jamčiti prava propisana Ustavom, a to znači da imaju pravo izabrati koga žele i da se njihova većinska volja iskazana u demokratskom procesu mora poštivati. Konstatirao je kako ima još višenacionalnih država, pa one uspješno funkcioniraju.

'Treba poštivati svačije interese i razumjeti strahove', izjavio je Josipović dodajući kako stvarne stabilnosti u BiH ne može biti sve dok se pripadnici svih naroda i svaki građanin ne budu osjećali sigurno u svom identitetu što znači načelo podjednake zaštite manjina u većinskim sredinama.

'Stabilnost podrazumijeva pravednost. Nitko nikoga ne smije majorizirati', izjavio je Josipović. Činjenicom da su Hrvati u BiH i sami postali građanima EU-a mogu postati najboljom sponom između BiH kao svoje domovine i njene europske budućnosti, drži hrvatski predsjednik.

'Sva ova trvenja i politička nadmudrivanja zapravo su traženje privremenih rješenja. Jer trajno rješenje je samo jedno: budućnost u EU-u', Josipovićeva je ocjena trenutačnog stanja u BiH.

Istaknuo je važnost postizanja unutarnjeg dogovora u kojega se nitko sa strane ne bi trebao miješati te je dodao kako EU mora razumjeti da u BiH neće moći primjenjivati taktiku i dinamiku primjenjivanu u drugim državama.Dodao je kako se osobno trudi razgovarati sa svima i razumjeti sve u BiH i tako potaknuti postizanje dogovora. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iP ad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene