Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne na ovaj način'

Josipović: Željelo se diskreditirati inicijativu objave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović osobno je danas reagirao na objavu Registra branitelja.

'Zalaganje za objavljivanje Registra branitelja ne znači da se to smije raditi na crno i na divlje. Mislim da je riječ o jednom nasrtaju na pravnu državu, to nije dobro i ja očekujem da će se te slabosti koje su se pokazale, jer očito je da je bilo upada u pravni sustav i zaštićene podatke, da će se otkriti kako i zašto je do toga došlo', rekao je Josipović. Na pitanje naše novinarke misli li da netko iz MORH-a zbog svega treba odgovarati, Josipović je bio oprezan. 'Ja ne bih ništa prejudicirao. Zna se tko se bavi istragama, ali u svakom slučaju ponavljam da sam ja za objavu Registra, ali da se to uredi zakonom i radi zaštite onih podataka koji mogu bit delikatni', rekao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Slika nije dostupna Tri milijuna posjetitelja u 24 sata Registar srušio sve rekorde!

>> Na internetu objavljen registar hrvatskih branitelja

>> Mladi Jastreb: Čestitam onima koji su objavili Registar

>> 'Uzbuna' na Markovu trgu: 'Podzemlje radi, ali radi i pravna država'

Objavu Registra komentirao nam je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. 'Ja sam već davno rekao da se registar mora objaviti jer to je potrebno radi naših branitelja. To je trebalo napraviti legalno i od toga ne treba raditi politizaciju. Ovo nije u redu jer ništa što je ilegalno nije u redu. Registar treba objaviti što prije na najlegalniji način i time će prestati sve priče', rekao je Mesić.

Josipović: Željelo se diskreditirati inicijativu objave

Iz Ureda predsjednika predvečer je stiglo i službeno priopćenje o stavu Josipovića u vezi objavljivanja Registra. 'Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović snažno zagovara objavu registra hrvatskih branitelja i to će i dalje činiti. Predsjednik smatra kako način na koji je registar objavljen nije prihvatljiv, da je protivan zakonu, te da zbog nepotpunosti i netočnosti može dovesti do različitih zloupotreba. Štoviše, okolnosti objave otvaraju sumnju da se željela diskreditirati inicijativa objave registra te pojedini akteri na javnoj sceni. Na popisu branitelja trebaju se nalaziti sva časna imena ljudi koji su zadužili Hrvatsku. Predsjednik Josipović smatra da bi se svi problemi, te moralne i pravne dvojbe vezane za popis branitelja riješili donošenjem zakona kojim bi se uredio pristup podacima vezanim za braniteljski status. Stoga predsjednik Republike još jednom poziva Vladu i Sabor da donesu odgovarajuće propise o objavi registra branitelja', kaže se u priopćenju Ureda predsjednika RH. (S.T./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene