Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sve je to maskenbal'

Josipović: Pupovac govori kao da postoje dvije RH, u jednoj sam predsjednik ja, u drugoj on

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik RH Ivo Josipović osvrnuo se na jučerašnja reagiranja Milorada Pupovca na svoje pismo upućeno tjedniku Novosti.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u Brgudcu u Istri prisustvovao je obilježavanju 70. obljetnice Prve istarske partizanske čete. Ondje je komentirao i svoj sukob s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac O rezultatima izbora Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu" Slika nije dostupna 'Neprihvatljivi stavovi' Josipović: Zaprepašćuje da je Pupovac zbog svojih interesa spreman ugroziti budućnost RH'

Predsjednik je uvjeren kako se na meti Milorada Pupovca i Novosti našao zato što je na proslavu Oluje u Knin pozvao i Veljka Đakulu manjinsku struju koja je konkurentska Miloradu Pupovcu. Pravi razlog Pupovčeva nezadovoljstva je, tvrdi predsjednik, Josipovićevo zalaganje za pluralizaciju na sceni sprske nacionalne manjine. ‘Nije se reagiralo na pravi razlog nezadovoljstva, a to je moje zalaganje da se što više pripadnika srpske manjine, posebno istaknutih ljudi, pojavi u Kninu, što predstavlja pluralizaciju', rekao je Josipović.

‘Dakle, ide se drugim putem koji nije korektan, koji je maskenbal. Stoga je to izazvalo jaču reakciju nego što ste to navikli od mene’, pojasnio je predsjednik Josipović. 'Izmišlja se da želim utjecati na financiranje jedne novine koje inače ima 200 do 300 primjeraka i u tom je smislu nerelevantna', rekao je Josipović.

>> Josipović kakvog nikad nismo vidjeli: 'Politika g. Pupovca odavno se pretvorila u etnobiznis'

>> Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Na pitanje hoće li prijaviti Pupovca s obzirom na to da je rekao da dobiva pritužbe od pripadnika srpske nacionalne manjine na rad predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Josipović je odgovorio da ga neće prijaviti jer tu, kako je rekao, nema kaznenog djela. Njemu su, kaže, Srbi iz Vukovara i nekih drugih gradova samo izrazili nezadovoljstvo radom Pupovca.

‘Pustimo osobne stvari, jer mislim da je vrlo važno razgovarati na načelnoj razini o tome kako se brinemo svi skupa o manjinskim pravima’, rekao je Josipović.

Josipović je opovrgnuo da na ovaj način namjerava politički umiroviti Milorada Pupovca. Rekao je kako apsolutno nema nikakve namjere miješati se u to te je izrazio uvjerenje da će Pupovac još puno puta biti izabran u Sabor.

'Nemam se namjeru miješati koga će manjine birati. Zanimljiva je teza Pupovca da budem vođa srpske manjine, kao da postoje dvije Hrvatske. Jedna Hrvatska u kojoj sam ja predsjednik i druga Hrvatska u kojoj je on predsjednik. Ja sam predsjednik svih građana Republike Hrvatske i svima želim dobro', rekao je Josipović.

Podsjetimo, Pupovac je izjavio kako je Josipović odlučio svoj sukob s tjednikom ‘Novosti’ pretvoriti u sukob s njim, kao i da nastoji ograničiti novinarske slobode i razoriti manjinske institucije, čime ulazi u sukob s Ustavom RH. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene