Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije bilo svojstveno ni '90-ih'

Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srpske demokratske stranke Milorad Pupovac oštro je odgovorio predsjedniku republike Ivi Josipoviću.

'Pismo predsjednika Josipovića i napad na mene i organizaciju u kojoj djelujem, Srpskoj demokratskoj stranci i Srpskom narodom vijeću je jedinstveno u povijesti parlamentarne demokracije. Nije bilo svojstveno ni za vrijeme teških razdoblja kao što su bile '90-e. Za tako nečim nije posezao ni predsjednik Tuđman, ni predsjednik Mesić', rekao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka

'Ne znam je li posezao ijedan predsjednik ijedne države, jer, ovdje je riječ legitimnim pitanjima koje su postavile novine. Riječ je o legitimnim političkih razlikama koje mogu postojati između nas. Ja nisam palio zastavu ove države, ja nisam pozivao na secesionizam jer sam se protiv toga borio 22 godine', dodao je.

'A predsjednik govori jezikom koji je potpuno neprimjeren i služi se sredstvima koja su netipična za predsjednika države. Koliko god izgledalo da ću ja imati štete od ovog, od ovoga će štete imati institucija predsjednika, koga smo mi podržavali, za koga smo mi vodili kampanju. Jako mi je žao što danas moram konstatirati da se od toga predsjednika moram braniti i što staje na čelo optužbi koje izriču ljudi koji nisu zavrijedili povjerenje srpske zajednice, a predsjednik im naknadno želi dati svoje povjerenje', tvrdi Pupovac. 

>> Josipović kakvog nikad nismo vidjeli: 'Politika g. Pupovca odavno se pretvorila u etnobiznis'

'Meni je žao što je predsjednik odlučio da naše političko prijateljstvo i partnerstvo koje je bilo uspješno proteklih godina zanemari u odnosu na svoja poslovna prijateljstva i poslovna bivša partnerstva zbog kojih je predsjednik krenuo u obračun sa mnom, jer su o tome pisali i novinari Novosti. Predsjednik umjesto da novinarima dokazuje što jest, a što nije, odlučio je da mene pretvori u političku metu i da svoj problem pretvori u moj problem', zaključio je.

'Predsjednik opet govori jezikom naših političkih oponenata, a ne jezikom predsjednika države. Oponenata koji su nas posljednjih nekoliko godina jedino time napadali, neki od njih poduzimali radnje prema nadležnim državnim tijelima, a nadležna državna tijela su u skladu sa zakonom provela nadzor i dala mišljenje. Pa upućujemo predsjednika republike da ne koristi kampanju drugih protiv nas, to nije posao predsjednika države', tvrdi Pupovac.

'To je uvreda ne samo za mene nego za sve one koji znaju čemu sam posvetio svoj politički život u 22 godine. Onaj na prostoru Hrvatske, onaj na prostoru bivše Jugoslavije i onaj u međunarodnoj zajednici. Ako sam ičemu posvećen, onda sam posvećen hrvatsko - srpskim odnosima, dobrim odnosima među narodima na prostoru bivše YU, Ako i zbog čega djelujem u politici, onda djelujem zbog toga. Zato to smatram uvredom i za činjenice i uvredu za ono što činim i radim, ali i uvredu za svaku zdravu pamet na ovom prostoru', dodao je. 

'Predsjednik govori kao naši politički oponenti, kao oni koje smo više puta poražavali na izborima. Koji nemaju ni organizacije ni utjecaja među Srbima. Ako je predsjednik odlučio da postane novi lider Srba u Hrvatskoj i da se bavi srpskih pitanjima, mi nemamo ništa protiv toga, dobro je došao, ali to ne može raditi kao predsjednik republike. To mu ne dopuštaju njegove ovlasti, zato bi morao podnijeti ostavku i krenuti u političku borbu', kaže Pupovac.

'Moj stranka je već nekoliko izbornih mandata najjača srpska stranka u Hrvatskoj, kao što je SDP najjača hrvatska socijaldemokratska stranka, a HDZ najveća i najjača demokršćanska stranka, kao što je  HNS najjača liberalna stranka. Ne razumijemo i ne vidimo zašto predsjedniku republike smeta što smo mi najjača politička stranka i proglašava nas monopolistima, a to ne radi ni za jednu drugu političku stranku. Pred time daje do znanja da bi se htio uključiti u politički život, što nisu njegove ovlasti. To su ovlasti stranaka i ovlasti građana opisane zakonom', zaključio je Milorad Pupovac.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene