Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteti međunarodnom ugledu

Josipović će tražiti ispitivanje ustavnosti Zakona o ništetnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik RH Ivo Josipović smatra da Zakon o ništetnosti, danas izglasan u Saboru, nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske te će tražiti ispitivanje ustavnosti pred Ustavnim sudom, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Ivo Josipović smatra Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije iznimno štetnim po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Braniteljima se uskraćuje pravo obrane

'Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica.

Optužnice iz Republike Srbije bit će netransparentne za hrvatski pravni sustav i branitelje i nepoznat broj naših građana bit će izložen mogućnosti uhićenja u inozemstvu. Isto tako, prestanak suradnje sa Srbijom otežat će kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji. Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske', navodi se u priopćenju.

'Predsjednik Republike, osim toga, smatra da Zakon nije u suglasnosti s Ustavom te će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske. S obzirom da se Zakonom ograničavaju temeljna prava građana, posebice pravo na obranu, te da se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, za usvajanje Zakona bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika', izviješteno je iz Ureda predsjednika.

Upitna ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava rad pravosuđa

Zakon pri usvajanju nije imao takvu većinu. Upitna je ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti. Isto tako, Zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene