Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Nadbiskup Bozanić svojom se neuobičajenom izjavom zapravo politički svrstao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakav bi trebao biti predsjednik kojeg odaberu, vjernicima katoličke vjeroispovjesti pismeno je naznačio zagrebački nadbiskup Kardinal Josip Bozanić.

Ovo je prvi put da se nakon izjave HBK - krovnog tijela mjesne crkve oglasio jedan biskup sam i to nadbiskup Zagreba koji je i kardinal. Stječe se dojam da nadbiskup Bozanić korigira zajedničku izjavu biskupa i to upravo u onim dijelovima koje smo pohvalili da su dobri, odmjereni i demokratski intonirani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Tihomira Cipeka 'Josipović će morati zaoštriti retoriku' Slika nije dostupna Bozanićevo pismo Grabar-Kitarović: I moj je program sukladan kardinalovom opisu

Jače naglašava da budući predsjednik mora promicati kršćanske vrednote, što se odnosi na poštivanje života od začeća do smrti, on daleko jače govori o ideologiji nego biskupi u zajedničkoj izjavi, a pojačava branitelje.

Zapravo stječe se dojam da se kardinal ovom neuobičajeno danom izjavom politički svrstao.

Bozanić pozvao vjernike da iziđu na izbore i glasuju mudro i razborito

S druge strane prije zajedničke izjave HBK svojim svećenicima i vjernicima se obratio dubrovački biskup Uzinić zabranivši im bilo kakvo lobiranje ili političko svrstavanje u kampanji, što bi bilo bliže i socijalnom nauku i nauku drugoga vatikanskog koncila, koji govori o autonomiji ovozemnih vrijednosti, o razlikovanju crkvenoga i državnoga područja, o tome da Crkva nema niti smije imati svoju političku stranku ni svoga kandidata, da mora svakoga vjernika pozivati za odgovorno samostalno političko odlučivanje, ali mu ne smije naređivati za koju će stranku glasovati.

I ne te odredbe zapisane u koncilskoj konstituciji 'Radost i nada' vrlo često je, ponajprije, svoje Poljake ,pa onda i sve druge podsjećao sveti papa Ivan Pavao II.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene