Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bozanićevo pismo

Grabar-Kitarović: I moj je program sukladan kardinalovom opisu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grabar-Kitarović je kazala da je u Hrvatskoj Crkva odvojena od države, ali je stav Crkve bitan čimbenik.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju novinarima da se slaže sa svim što je kardinal Josip Bozanić rekao u pismu vjernicima u povodu predsjedničkih izbora i navela da se prepoznaje u opisu svega onoga što se traži od kandidata te da je taj opis sukladan njezinom programu.

Pročitajte i ovo Josip Bozanić Nakon imenovanja novog nadbiskupa Bozanić otkrio zašto je od pape Franje tražio odreknuće od službe Slika nije dostupna Najvažnije sučeljavanje Josipović: 'Teško je raspravljati s gospođom koja ne poznaje ni Ustav ni zakon'

'Poruku koju je poslao, mogu reći da se slažem sa svime što je rekao, drago mi je da je pozvao ljude da izađu na izbore zato što je bitno da to građansko pravo svi ostvarimo, a isto tako u opisu svega onoga što se traži od budućih kandidata, to apsolutno prepoznajem i sukladan je mojem programu', rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Grabar-Kitarović je kazala da je u Hrvatskoj Crkva odvojena od države, ali je stav Crkve bitan čimbenik.

Budući da je aktualni predsjednik i njezin protukandidat Ivo Josipović rekao također da se prepoznaje u karakteristikama koje je kardinal naveo za budućeg predsjednika ili predsjednicu, novinare je zanimalo je li ga i ona prepoznaje. Odgovorila im je da ga prepoznaje u nekima, ali nije htjela govoriti o detaljima.

'Ne bi išla u detalje, neću govoriti o njemu kao o svom oponentu o ovom trenutku', kazala je Grabar-Kitarović, ocjenivši da njegov program ide u krivim pravcu. 'Zato što 85 posto ljudi u ovoj zemlji će vam reći da Hrvatska ide u krivom smjeru a on kaže da je pravi put i predstavlja program koji se temelji na promjenama Ustava, a Hrvatska se nalazi u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi a ne u ustavnoj krizi', kazala je Grabar-Kitarović.

Josipović, Kujundžić, Grabar Kitarović i Sinčić odgovarali na ISTA pitanja

Nije željela odgovoriti ni u kojim točkama ne prepoznaje Josipovića, ali je kazala da ga ne prepoznaje kao osobu koja može nastaviti voditi državu zato jer pet godina nije činio ništa i ne vidi rezultate njegove rada.

Zamoljena za komentar Josipovićeve izjave u kojoj je naveo da mu sviđa što kardinal Bozanić nije inzistirao da novi predsjednik mora biti vjernik, Grabar-Kitarović je rekla da ljude ne dijeli po vjerskoj, etničkoj ni drugoj pripadnosti.

'Mislim da treba novi predsjednik, odnosno predsjednica, biti osoba koja ima hrabrosti koja ima viziju, koja ima liderstvo, pokrenuti ovu zemlju iz krize u kojoj se nalazimo i da jednostavno završimo s ovom agonijom, da prestane ovaj status quo', kazala je.

Vezano uz financiranje njezine kampanje novinarima je kazala da je najbolje da se obrate izbornom stožeru koji vodi financije i u koji ona ima povjerenje. No, kazala je da su podmirili 2,5 milijuna kuna troškova, a da je limit osam milijuna kuna na koji računaju, ali će nastojati potrošiti što je moguće manje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene