Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosječan Hrvat ne razumije uvjete

Jeste li svjesni na što pristajete kada potpisujete ugovor o kreditu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pritužbe građana udrugama za zaštitu potrošača i Ministarstvu gospodarstva pokazale su da prosječan građanin ne razumije sve uvjete prilikom uzimanja kredita.

Udruge su zato izradile jednostavan kreditni kalkulator kako bi građani prije odlaska u banku znali što ih očekuje. Ekipa Nove TV ga je testirala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrutna stvarnost 'U godinu dana rata kredita mi je narasla više od 1.000 kuna i pojela cijelu plaću' Slika nije dostupna Rizično poslovanje Za otplatu kredita Hrvati daju i preko 100% mjesečnih primanja!

Pomoću kreditnog kalkulatora možete jednostavno izračunati kolika će vam biti rata kredita. U prvu kućicu upišete iznos kredita, zatim odaberete jednu od ponuđenih banaka s izračunatom stvarnom kamatom, potom upišete trajanje kredita i kreditni kalkulator na kraju izračuna kolika će vam biti rata kredita. Izradile su ga udurge za zaštitu potrošača kako bi se građani mogli informirati prije odlaska u banku.

'Kalkulator ćemo postaviti na web stranice nekoliko udruga za zaštitu potrošača i dijeliti ga na interaktivnim CD-ima. Bilo bi mi drago da se potrošači jave. On će biti svakodnevno ažuriran', kazala je Tanja Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

U akciju su krenuli jer je njihovo tajno istraživanje pokazalo da građani u bankama ne mogu dobiti transparentan i neovisan financijski savjet.

'Potrošači nisu mogli dobiti nacrt ugovora da ga odnesu kući i razmisle o tome. To vam je jasan primjer da ne mogu dobiti jasne i transparentne informacije', kaže Popović.

Pritužbe koje svakodnevno stižu u ministarstvo gospodarstva pokazuju slabu financijsku pismenost Hrvata. Prosječni građanin ne razumije uvjete kod uzimanja kredita.

'Ne zna što sve iza određene kamate slijedi u određenom slijedu godina', kazala je Ruža Meker iz Ministarstva gospodarstva.

Udruge potrošača zato traže uvođenje pučkog pravobranitelja za financijske usluge. On bi trebao štititi one koji su uzeli kredit, a nisu znali što potpisuju. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene