Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministrica najavila poboljšanje

Pčelare loša godina bacila u očaj: "Spašava nas što imamo i druge proizvode pa nismo vezani samo uz med"

Pčelarski sajam u Gudovcu
Pčelarski sajam u Gudovcu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Med, ilustracija - 1 Med, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Med, ilustracija - 2 Med, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Med, ilustracija - 3 Med, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pčelarski sajam u Gudovcu Galerija 1/4 >>
Pčelari su s međunarodnog pčelarskog sajma u popularnom Gudovcu poručili da ih loša godina nije bacila u očaj. S istog mjesta ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je da misli riješiti problem iseljavanja mladih sa sela te odgoditi rasprodaju plodne zemlje strancima.

Iako se bave pčelarima, ne teče im ni med ni mlijeko. Naime, prošla godina je za njih bila jako loša. Dario Kelemin, direktor tvrtke Pčelarstvo Daruvar, je rekao da je u 2019. proizveo 90 posto manje meda u odnosu na prethodne godine.

Pročitajte i ovo nagrade za hrvatska vina Za Dnevnik Nove TV Hrvatska vina okitila se brojim medaljama: Vinari otkrili tajnu uspjeha Mladen Mikulan milijunski pomor Pčelar se rasplakao pred kamerom, ostao je bez svega: "Dosad se ovo nikad nije dogodilo"

"Nas spašava što proizvode plasiramo kroz turizam i imamo široku paletu proizvoda tako da nismo vezani isključivo za med", rekao je Kelemin.

S jedne strane raste i broj registriranih košnica i broj pčelara, no prošla je godina bila jedna od najlošijih u posljednjih 15 godina po količini proizvedenog meda. Pčelare najviše bode uvoz meda, a s istim problemom bore se i vinogradari koji su se predstavljali na sajmu.

"Mene proizvodnja do flaše košta 10 kuna, a iz uvoza vino može doći upola, ma i za četvrtinu cijene od toga", rekao je vinogradar Lovro Guštin.

Prevelik uvoz hrane samo je jedna od brojnih briga ministrice poljoprivrede. Vlada probleme želi riješiti novcem iz europskih fondova, a iz Bruxellesa žele smanjiti iznos koji poljoprivrednici dobivaju iz europske blagajne.

"Vidjet ćemo. To je dio pregovaračke kutije. Ne očekujem da će doći do značajnih izmjena i smanjenja", rekla je ministrica Marija Vučković.

Problem iseljavanja mladih sa sela ministrica planira riješiti subvencijama na kupnju poljoprivrednog zemljišta, a istovremeno traži produljenje moratorija na prodaju plodne zemlje strancima.

"Vidjet ćemo kakav će biti odgovor. Ja vjerujem da će biti pozitivan", rekla je.

Poljoprivrednici koji nemaju problema s manjkom obradive zemlje na sajmu su već gledali u budućnost, prema sadnicama za nadolazeću proljetnu sadnju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene