Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat oko krumpira

Jedemo li zatrovani krumpir iz uvoza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaći proizvođači krumpira digli su glas protiv uvoznoga iz Bosne i Hercegovine ili Egipta

Tvrde da je taj krumpir zdravstveno neispravan jer je izvan Europske unije dopuštena uporaba brojnih pesticida koji su u nas zabranjeni. Problem je što uvozni krumpir, ocjenjuju proizvođači, ne podliježe strogim kontrolama kao domaći.

Pročitajte i ovo Cijene krumpira - 1 Kako uštedjeti? Prije se smatrala najjeftinijom namirnicom, ali s eurom postaje luksuz? "Meni je to puno" Posljedice suše u Lici - 2 posljedica suše Hoće li cijene proizvoda po kojem je Lika poznata odletjeti u nebo? Uzgajivač otkriva što bi sada jedino moglo pomoći

Međimurac Mirjan Dodlek proizvodi oko 4 tisuće tona krumpira na godinu. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju njegova je proizvodnja pod povećalom brojnih inspekcija.

Uvozni krumpir se ne kontrolira?

"Kompletnu kontrolu, od početka nabavke sjemenske robe do kompletne proizvodnje, zaštite i sva roba ide na kontrolu na pesticide“, kaže Dodlek.

I dok domaći krumpir prolazi rigorozne kontrole, uvozni se, tvrde proizvođači, ne kontrolira.

"Mi ne znamo uopće koje je on kvalitete što se tiče zdravstvene ispravnosti. Smatramo da je zdravstveno neispravan“, kaže Damir Mesarić, Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Problem je krumpir uvezen iz zemalja izvan Europske unije. Ondje je dopuštena uporaba 80-ak pesticida koji su u Hrvatskoj zabranjeni.

"Oni ih jednostavno koriste. Ti rezidui koji se koriste kancerogeni su i alergeni", kaže Mesarić.

Ministarstvo odbacuje optužbe

U ministarstvu poljoprivrede odbacuju ove optužbe.

''Zaprimili smo informaciju o sumnji da krumpir koji se uvozi u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine sadrži nedopuštene ostatke pesticida, te smo izvijestili Ministarstvo zdravstva da pojačaju kontrole. Od njih smo dobili odgovor da je granična sanitarna inspekcija uzimala uzorke krumpira na svim graničnim prijelazima i da su svi uzorci krumpira bili sukladni zakonskim propisima o maksimalnim dopuštenim količinama", poručuju iz Ministarstva.

U Hrvatskoj je, tvrde proizvođači, problem i prepakiravanje uvoznog krumpira.

"Kad se pomiješa kineski med s našim medom i stavi deklaracija domaći, jesmo sigurni da je to domaće?! Tako i krumpir", kaže Mesarić.

Kako prepoznati domaći krumpir? U ovom trenutku možda je najsigurnije osobno poznavati proizvođača krumpira jer deklaracije u Hrvatskoj nisu jamstvo da je doista nešto proizvedeno u Hrvatskoj.

Domaći proizvođači ne traže zabranu uvoza. Već samo jednaku kontrolu kakvu prolazi i domaći krumpir.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene