Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba štedjeti'

Je li ovaj let bio nužan? Kolindu prevezao vojni helikopter

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Ureda predsjednice poručili su kako je zahvaljujući helikopteru mogla stići na svoje protokolarne obaveze te da takva vožnja nije nikakav dodatni trošak.

Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović od Zagreba do Splita, a zatim i do Križevaca prevezao je vojni helikopter - i to zbog pregustog rasporeda. Naime, iz njezina Ureda poručuju kako je tako mogla stići na svoje protokolarne obaveze, ali i kako takva vožnja nije nikakav dodatni trošak.

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Slika nije dostupna rent-a-"helihopter" Posljedica afere koju je otkrio Dnevnik Nove TV: Predsjednica umirovila zapovjednika HRZ-a, razriješen zapovjednik baze u Zemuniku

Susrela se s talijanskim kolegom u Zagrebu, a nekoliko sati poslije bila je na splitskom vojnom sajmu. Da stigne na vrijeme, Kolinda Grabar Kitarović u Split je odletjela vojnim helikopterom.

Istim je prijevozom predsjednica idući dan iz Splita doputovala u Križevce. U Zagreb se vratila automobilom. Iako zakon to dopušta, za nevladine organizacije takav let nije bio nužan.

'Nije problem u tome što je predsjednica putovala, nego je problem što bi trebalo učinkovitije organizirati i protokol da se takve stvari u budućnosti ne događaju', kaže Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

S Pantovčaka poručuju kako je predsjednica 'uskočila' na trenažni let. Pilot helikoptera na mjesec mora imati dovoljan broj sati leta. A zbog prijevoza predsjednice, kažu nam u njezinom uredu, nije bilo dodatnih troškova. Gorivo na takvim letovima plaća vojska.

Kolinda nije došla već poslala Branka Lustiga, građani ga prvo izviždali pa mu pljeskali

'Kako svaki građanin štedi u svom kućnom budžetu tako trebamo štedjeti na svim drugim pozicijama', smatra Budimir.

I bivši predsjednik Stjepan Mesić svojedobno je helikopterom letio do tek 80 kilometara udaljenog Ivanca. Ali i drugi dužnosnici.

Vladin pak, avion koristili su i Ivo Sanader, ali i aktualni premijer Zoran Milanović.

Na povratku iz BiH njime je sletio na Krk. Ministrica Vesna Pusić tražila je da po nju dođe u Ankaru.  Kao premijerka često ga je koristila i Jadranka Kosor.

'Helikopter jako malo, ne sjećam se uopće koliko, u kombinaciji s drugim dužnosnicima, zrakoplov sam koristila uvijek kad je trebalo u jednom danu obaviti nekoliko poslova', kaže Jadranka Kosor.

Tko smije koristiti avion i helikopter?

Prema uredbi, pravo na vožnju Vladinim avionom imaju predsjednica države, premijer, predsjednik Sabora i državni dužnosnici uz odobrenje Vlade.

I helikopter smiju koristiti isti ljudi, ali uz odobrenje načelnika glavnog stožera.

Porod iznad Brača: 'Trudovi su bili brzinski, iznenadio nas je'

Sat vožnje avionom, uz troškove goriva i održavanja stoji oko 15 000 kuna. A sat helikoptera stoji oko 6000 kuna, ali za razliku od aviona - češće se koristi za medicinsku pomoć.

Iako im takve vožnje zakonski stoje na raspolaganju - političari ne smiju zaboraviti da se, ako od građana očekuju štednju, jednako odgovorno i oni trebaju odnositi prema proračunskom novcu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene