Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretna majka o nesvakidašnjem iskustvu

Porod iznad Brača: 'Trudovi su bili brzinski, iznenadio nas je'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nebu iznad otoka Brača, u vojnom helikopteru, rodio se maleni Dante!

Helikopter ratnog zrakoplovstva nije ni stigao iz Korčule do splitskog rodilišta, a na svijet je došao dječak - 20-ak minuta prije planiranog slijetanja. I on i majka sada su u splitskom su rodilištu i dobro su.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašna tragedija Majka uspavanu bebu stavila u pećnicu umjesto u krevetić: Dijete je umrlo, njezino je objašnjenje šokantno Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

No nije to jedini pothvat hrvatskih vojnih pilota. Odmah potom dobili su novu dojavu. Hitno je trebalo trudnicu prevesti iz Dubrovnika u KBC Split. I to su uspješno odradili!

Malom Danteu jako se žurilo na putu od Korčule do splitske bolnice. Svijet je ugledao u vojnom helikopteru iznad otoka Brača. 'Ovo je prvi put da imam trudnicu. Bila mi je malo trema, jer nisam znao je li to normalni, redovni porod, prijevremeni', ispričao je bojnik Krešimir Matan, kapetan posade za Dnevnik Nove TV. 

Sretna vijest: Korčulanka rodila u helikopteru

'Nije tu bilo stresa! Najljepše je dovođenje novog života na ovaj naš svijet', rekao je liječnik Ozren Krešić. Dežurnom medicinskom timu - priskočila je i posada. Nisu bili u ulozi babica, ali pomogli su pri porođaju.

Petra Fabijanović, 32-godišnja Korčulanka je presretna. 'Krenula sam jedna, došlo nas je dvoje', kaže Petra. Od uzbuđenja, kaže, gotovo da se i nisu snašli.

'Čim sam ušla u helikopter, trudovi su bili brzinski, mislila sam da ću uspjeti doći do rađaone, ali eto, iznenadio nas je tako da je porod krenuo prije i završilo jako brzo i stručno', kaže Petra.

Beba je zdrava i teška gotovo 3 kilograma. Da mu se drugi sin rodio u zraku, otac je naknadno doznao. 'Tata je na brodu, obaviješten je, kapetan je odmah sredio da dolazi odmah doma', kazala je Petra. Mjesto rođenja itekako će pamtiti. No, što će napisati u rodnom listu?

'Sad je to upitno - uzima li se za prebivalište luka slijetanja i mjesto rođenja ili zračni prostor, ne znam', kaže Petra.

Splitska bolnica navikla je na ovakve hitne letove. Zna to dobro i ovaj uigrani tim. Za njih danas nije bilo predaha. Jer odmah po dolasku dobili su novu dojavu - morali su po još jednu trudnicu iz Dubrovnika.

'Ne postoji ništa ljepše od sudjelovanja u dolasku jednog bića na svijet'

'Ovo je sretan trenutak za mene, posebno za cijelu eskadrilu. Nadam se da će ubuduće biti još ovakvih sretnih događaja', rekao je kapetan Matan u razgovoru s ekipom Dnevnika Nove TV.

'Nisam očekivao da će mi se u karijeri dogoditi da se dijete rodi u helikopteru kojeg sam kapetan, ali te su situacije postale sve učestalije', dodaje kapetan. Na pitanje kako je upravljati helikopterom u ovakvim situacijama, odgovorio je: 'Pojavi se doza neizvjesnosti, jer to nije uobičajeni događaj. Želite da sve prođe u najboljem redu i da što prije dovedete bebu i rodilju u bolnicu.'

S ekipom Dnevnika Nove TV razgovarao je i liječnik Ozren Krešić. 'Doživio sam ovo profesionalno jer ovaj posao obavljam već gotovo 30 godina i za njega smo osposobljeni. S druge strane, s puno predivnih osjećaja, jer ne postoji ništa ljepše od sudjelovanja u dolasku jednog bića na svijet', rekao je Krešić.

Na pitanje što ako im roditelji ponude kumstvo, kažu da će ga prihvatiti. 

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene