Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova stopa PDV-a

Je li kruh poskupio, a kava pojeftinila? Evo što ste nam javili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danom 2013. na snagu je stupilo nekoliko novih zakona, kao i promjena stope PDV-a na određene proizvode i usluge.

Zbog usklađivanja s Europskom unijom od 1. siječnja u Hrvatskoj je ukinuta nulta stopa PDV-a na kruh i mlijeko, ortopedska pomagala, lijekove, knjige i kinoulaznice. Na njih je uvedena stopa PDV-a od 5 posto zbog čega se očekuje poskupljenje navedenih proizvoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukida se Od početka 2013. bez nulte stope PDV-a na kruh i mlijeko Slika nije dostupna Ako se može uspoređivati Kruh i mlijeko poskupljuju, ali ćemo uštedjeti na kavici

U ugostiteljskim djelatnostima stopa PDV-a je spuštena s dosadašnjih 25 posto na 10 posto.

>> HDZ: Vlada treba preispitati ukidanje nulte stope PDV-a

>> Ovo bi moglo biti najveće novogodišnje iznenađenje u Hrvatskoj!

I dok se zbog smanjenja porezne stope očekuju manje cijene, ugostitelji razliku u PDV-u planiraju nadoknaditi ne manjom cijenom, već boljom ponudom. Također, mnogi najavljuju poskupljenja zbog skupog uvođenja fiskalnih blagajni.

Danas je prvi radni dan u Novoj 2013., a mnogi su već popili svoju prvu kavu. Jeste li primijetili promjenu cijena? Pošaljite nam fotografiju svojih računa s komentarom na promjene cijena na moj.report@novatv.hr!

Čitateljica Violeta iz Belog Manastira rekla nam je da joj je sin bio jutros u trgovini te da je kruh, umjesto 4 i 50 platio 6 kuna.

'Cijena kave u kafiću je ostala ista, što znači da će ugostitelji više zaraditi s manjim PDV-om', rekao nam je čitatelj Zdravko. Istu cijenu, unatoč manjem PDV-u, primijetio je i čitatelj s Vira koji nam je poslao fotografiju računa.

Čitatelji iz Splita javljaju nam da je kruh u pojedinim pekarama poskupio od 50 lipa do jedne kune. Čitatelj Ranko se osvrnuo na cijenu crnog kruha u jednom trgovačkom lancu. 'Prije Božića kruh je koštao 4,60 kuna, nakon Božića mu je cijena podignuta na 5,29 kuna, a danas ujutro sam ga kupovao i platio sam ga 5,49 kuna', rekao nam je Ranko.

Čitatelj Mate poslao nam je račun svoje kave koju je popio u blizini zagrebačkog Kvatrića. Umjesto niže ili bar jednake cijene kave našeg čitatelja i njegovo društvo dočekala je dvije kune skuplja kava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene