Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukida se

Od početka 2013. bez nulte stope PDV-a na kruh i mlijeko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom iduće godine u Hrvatskoj se ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortpedska pomagala i kino-ulaznice, koji će se ubuduće oporezivati stopom od 5 posto, odlučio je danas Hrvatski sabor, izmijenivši većinom glasova Zakon o PDV-u.

Zakon je izmijenjen, odnosno nulte su stope ukinute zbog usklađivanja s direktivom EU, koja kao najnižu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) dopušta onu od 5 posto. Zakon propisuje i sniženu stopu PDV-a na plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza.

U Vladi procjenjuju da će primjenom izmijenjenog Zakona o PDV-u državni proračun uprihodovati dodatnih oko 1,3 milijardi kuna.

Izmijenjen je Zakon o proračunu, kojim je propisan rok od 45 dana u kojem Vlada može obustaviti izvršavanje pojedinih rashoda i izdataka zbog nastanka novih obveza za proračun ili promjena gospodarskih kretanja, a izmjene je doživio i Opći porezni zakon, po kojemu će, neovisno o tome kada je nabavljena imovina čiji izvori nisu dokazani, porez biti naplativ u razdoblju od šest godina nakon utvrđivanja obveze.

Sabor je izmijenio, te sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i pravilima korištenja europskih poljoprivrednih fondova uskladio Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju. Izmjenama je uređen postupak financijske discipline na udio financiranja Hrvatske iz državnog proračuna u slučaju da su u državnom proračunu planirana sredstva manja od udjela Hrvatske u omotnici za zajedničku poljoprivrednu politiku.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna 30-ak lipa skuplji Novi porez, nove cijene i skuplji kruh i mlijeko!

>> Sabor: U nadležnosti USKOK-a i kazneno djelo podmićivanja zastupnika

Definira se i proizvodna godina i utvrđuje referentna 2011. godina za utvrđivanje vrijednosti dodijeljenih prava u 2013. godini iz nacionalne rezerve. Hrvatska Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju akreditirana je za izravna plaćanja s EU sustavom, kako bi se od 1. srpnja 2013. i ulaska Hrvatske u EU mogla povlačiti financijska sredstva u skladu s EU legislativom.

Izmijenjen je i Zakon o platnom prometu te Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, po kojemu će se i iduće godine naplaćivati niža spomenička renta. Sabor je donio Zakon o sanaciji javnih ustanova koji bi državi trebao omogućiti da u iduće dvije godine sanira ustanove koje ne mogu izvršavati svoje obveze, a to se najviše odnosi na zdravstvo koje je u minusu oko pet milijardi kuna.

Izmjene je doživio i Zakon o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, te je potvrđen sporazum između hrvatske i američke Vlade o nabavi i razmjeni usluga. Izmijenjen je i Zakon o USKOK-u, kojim se, među ostalim, katalog kaznenih djela koja spadaju u nadležnost USKOK-a dopunjuje i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika koje predviđa novi Kazneni zakon.

U drugo saborsko čitanje upućen je prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (koji predviđa objavu popisa hrvatskih branitelja), kao i prijedlog novog zakona o pravu na pristup informacijama.

Na prijedlog Odbora za medije Sabor je za članove Nadzornog odbora HRT-a imenovao Viktora Gotovca, Gorana Krmpotića, Vesnu Kusin i Dražena Rajkovića, dok će petoga člana tog tijela izabrati zaposlenici HRT-a.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, raspravom i glasovanjem i amandmanima na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, nakon koje se očekuje i izglasavanje proračuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene