Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na građane

HDZ: Vlada treba preispitati ukidanje nulte stope PDV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ov Nacionalni odbor za gospodarstvo apelirao je na Vladu da u situaciji rasuće nezaposlenosti i siromaštva preispita odluku o ukidanju nulte stope PDV-a od 1. siječnja 2013., jer ona predstavlja udar na najranjivije građane, a vladajuće je optužio da osiromašuju građane poreznom agresijom.

'Hrvatska bi u Europsku uniju trebala ući 1. srpnja 2013., ali novo oporezivanje hrvatskih građana slijedi pola godine ranije, od 1. siječnja, kada se ukida nulta stopa i počinje naplaćivati PDV od 5 posto na kruh, mlijeko, knjige i znanstvene časopise, lijekove, ortopedska pomagala i kino ulaznice', ističe se u priopćenju iz HDZ-a.

Ocjenjuje se kako je 'žalosna činjenica da nakon cjelogodišnjeg osiromašenja građana poreznom agresijom - povećanjem PDV-a i trošarina, poskupljenja struje, plina, cestarina, hrane i grijanja - 1. siječnja 2013. zbog smanjenja poreza pojeftinjuju krznene bunde, dragulji, skupi nakit, drago kamenje i uvozni automobili, a poskupljuje domaće mlijeko i kruh'.

Pročitajte i ovo Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika? Andrej Plenković i Karlo Ressler Uoči izbora HDZ oštro startao novu kampanju i napao SDP: "Štetočine! Išli su protiv nacionalnih interesa"

>>Turbulentna godina: Sukobi, optužbe, tuđmanizacija, plagiranje diplomskog rada

Tajnik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za gospodarstvo, Goran Soldo, ističe kako gubitak za državni proračun od ukidanja poreza na luksuz neće biti veliki, no da će zato biti ogroman dobitak od PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove.
Zaključuje kako `ova vlast uporno otima siromašnima kako bi bogati bili još bogatiji´.

'Uvjeravanje građana kako nam je zapravo dobro, ali da toga još nismo svjesni, navodi na zaključak da nas u 2013. godini čeka, uz već najavljeni porez na nekretnine, daljnji nastavak porezne agresije', kažu u HDZ-ovom Nacionalnom odboru za gospodarstvo. 

Stoga - kako ističu - u situaciji galopirajuće nezaposlenosti i porasta siromaštva još se jednom apelira na Vladu da preispita svoju odluku o prijevremenom ukidanju nulte stope PDV-a, jer ta odluka predstavlja izravan udar na najranjivije kategorije građana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene