Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnopravnost spolova

'Rado pričamo o Barbikama, a nigdje nema Kena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u nastavku zasjedanja razmatra izvješće o prošlogodišnjem radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

14:16 - Zastupnica Đurđica Sumrak (HDZ) pročitala je pismo koje je dobila na mail u kojem stoji da što god žena učini uvijek za to ima neka zamjerka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na izjavu pravobraniteljice Kujundžić: ''Brine me ako netko interpretira kao 'seksistički ispad' kolegijalni i prijateljski pozdrav'' Slika nije dostupna nižu se reakcije Premijer se oglasio oko posljednjeg gafa ministrice Murganić: "Njena izjava nije bila najsretnija, naprotiv"

'Nadam se da se nijedna žena ne bi odrekla svog spola', komentirao je Leko.

14:10 - 'Postoji neravnopravnost žena u društvu i to na razini provedbe', rekao je Josip Leko (SDP).

14:05 -  'Ovo nije rubrika vjerovali ili ne, ali na sudu u mom kraju, nakon što je žena tužila supruga, on je sucu rekao: Gospon sudac , to se tako kod nas radi', ispričala je Glavak.

14:01 - Sunčana Glavak (HDZ) ispričala je kako joj se za pomoć obratila žena koja je bila u sigurnoj kući i vratila se mužu zlostavljaču. 'Kad sam je uputila na neku instituciju, ona ustukne i kaže da nema novac', rekla je zastupnica.

13:54 - Govoreći o izvještaju pravobraniteljice o ravnopravnosti spolova, zastupnica HDZ-a, Sunčana Glavak rekla je kako je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje više od 304.000 nezaposlenih, preko 173.000 su žene.

Sabor je većinom glasova donio Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja. Zakon na snagu stupa 1. siječnja iduće godine, a u primjeni bi trebao biti godinu dana kasnije, kada će se ukinuti sadašnja tijela vještačenja u svrhu utvrđivanja invaliditeta i osnovati samo jedno, s mjesno nadležnim uredima. Jedinstveno tijelo vještačenja djelovat će kao ustrojstvena jedinica Zavoda za vještačenja, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, metodologija će sadržavati jedinstvenu listu oštećenja, a posebnom uredbom odredit će je Vlada.

13:15 - Plenarna sjednica Sabora nastavlja se u utorak, a počinje s temom europskih strukturnih i investicijskih fondova.

13:06 - Kada je došao trenutak imenovanja nedavno razriješenih ministara na mjesta predsjednika saborskih odbora, Mirela Holy pitala je zašto se to čini i zamolila ponovno kolege da ne glasuju za takav prijedlog.

Isto je zanimalo i zastupnicu Nansi Tireli.

Sabor je razrješenje predsjednica i imenovanje predsjednika ipak podržao sa 77 glasova za, 18 protiv i 5 suzdržanih.

12:54 - Marija Gabelica Šupljika prisegnula je na mjesto zamjenice pravobraniteljice za djecu.

12:26 -  Glasuje se o nizu raspravljenih točaka, kao što je primjerice godišnji izvještaj o primjeni fiskalnih pravila.

12:21 Sabor je glasovao o prestanku mandata zastupnika koji odlaze u Europski parlament.

12:15 - Sabor je s 24 točke dopunio dnevni red svoje sjednice. Među njima su i konačni prijedlozi zakona o radu i o životnom partnerstvu. Na dnevni red uvršetne su i izmjene Ovršnog zakona te Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Sabor bi te zakone trebao donijeti prije ljetnog odmora, 15. srpnja.

12:08 - Govoreći o ravnopravnosti spolova, Mirela Holy iz ORaH-a rekla je kako je Romana Jerković razriješena s mjesta predsjednice Odbora za zdravstvo, a Dragica Zgrabec s mjesta predsjednice Odbora za regionalni razvoj kako bi na njihovo mjesto došli nedavno razriješeni kolege.

'Ovo je najgora manifestacija seksizma koju sam imala prilike vidjeti u Hrvatskom saboru. Pozivam kolege da ne glasuju za ovakvu sramotnu odluku', rekla je Holy.

11:03 'Osobno spadam u skupinu žena koje su prešle 50 godinu. Smatra se da te žene više nisu radno sposobne. Žena mora biti vječno mlada, ne smije biti sijeda, ne smije imati bore... Ne dozvoljava joj se da pokazuje svoje godine. Ali godinama ona sazrijeva i može dati bolje od sebe', rekla je zastupnica HDZ-a Đurđica Sumrak.

Marasović se posvađao sa ženama u Saboru: Ja sam ovdje izložen mobingu!

Dodaje primjer svojih prijateljica koje su u biznisu. 'Poduzeća koje one vode ne propadaju, jer rade na nekoliko fronti i brinu se za zaposlenike da na vrijeme dobiju plaću i sl', zaključuje Sumrak.

10:40 Dujomir Marasović iz HDZ-a tvrdi da treba ukinuti sve pravobranitelje i ostaviti pučkog pravobranitelja i pravobranitelja za djecu. 'Sve je ostalo višak koje ni Amerika ne može podnijeti', kaže Marasović.

'Država kao smokvin list stvara komitet i pravobranitelje. Koga će oni braniti? Nasilja je sve više', kaže Marasović.

'Politika je težak rudarski posao, žene neće u politiku jer moraju zapostaviti obitelj', tvrdi ovaj zastupnik HDZ-a.

10:29 -  Tireli naglašava kako se u medijima uvijek više govori o ženi, pa i kad je ona žrtva, a o napadaču nema ni riječi. 'U medijima rado pričamo o Barbikama, a nigdje nema Kena', kaće zastupnica.

10:21 - Nansi Tireli iz Hrvatskih Laburista istaknula je kako je izvješće opširno, ali da bi se ona najviše osvrnula na odnos prema ženama kada je riječ o zapošljavanju. Zaključuje da ima više obrazovanih žena, ali da su manje plaćene za isti posao od muških kolega te da ih je manje zaposleno. 'Nemamo luksuz da kvalitetne i obrazovane osobe marginaliziramo samo zato što su žene', kaže Tireli.

9:58 - Josip Salapić zaključuje da je priča o ravnopravnosti spolova samo 'busanje u prsa' tko je veći zaštitnik za žene i muškarce i da iza toga stoji politička priča i politička kampanja.

Pravobraniteljica mu je odgovorila da se puno napora ulaže u edukaciju kako bi se unaprijedila situacija te da je nužna promjena u obrazovnom sustavu po pitanju građanskog odgoja.

9:54 - 'Kad bi se osnovalo povjerenstvo za zaštitu muškaraca koje bi donosilo analize i one bi bile šokantne, jer su i muškarci isto ugroženi', rekao je nezavisni zastupnik Ivan Grubišić.

Pravobraniteljica mu je odgovorila da je ona pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, odnosno za oba spola, ali da su žene u daleko nepovoljnijoj situaciji.

Muškarci nam se većinom javljaju za seksizam u medijima, a sramežljivo za obiteljsko nasilje, dodaje pravobraniteljica.

9:30 - U izvješću o prošlogodišnjem radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 2013. godina se opisuje kao vrlo dinamično razdoblje redefiniranja pravnog položaja spolnih i rodnih manjina u Hrvatskoj.

Ured pravobraniteljice lani je obradio ukupno 2.133 predmeta, 40,9 posto više nego u 2012., od čega se 86,4 posto slučajeva odnosilo na izravnu diskriminaciju, dok u 13,6 posto slučajeva diskriminacija nije utvrđena.

Pučka pravobraniteljica pod pritiskom sve siromašnijih građana

Po osnovi, prednjače slučajevi diskriminacije po spolu, slijedi diskriminacija po spolnoj orijentaciji, bračnom statusu, rodnom identitetu i drugim osnovama. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić u izvješću upozorava na nepovoljan položaj žena na tržištu rada, a uz nisku stopu radne aktivnosti, zabrinjavajućom ocjenjuje povećanje nezaposlenosti među visoko obrazovanim ženama.

Upozorava i da žene ostvaruju niži dohodak u većini područja. Na kraju radnog tjedna. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene