Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna služba kao olakšavajuća činjenica

'Izručenje Vasiljkovića bila bi uvreda australskom pravnom sustavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na australskom Vrhovnom sudu počelo je ročište povodom žalbe Hrvatske na odluku saveznog suda o neizručenju Dragana Vasiljkovića, poznatog kao 'kapetan Dragan', koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., javljaju australski mediji.

Odvjetnik 55-godišnjeg Vasiljkovića, australskog državljana koji se 1991. vratio u Srbiju i postao zapovjednik paravojnih postrojbi, kazao je da bi bilo pogrešno dopustiti izručenje njegova klijenta jer, kako je kazao, hrvatski sud njegovu vojnu službu ne bi uzeo kao olakšavajuću činjenicu. 'To bi bila uvreda australskom pravnom sustavu koji vojnu službu priznaje kao olakšavajuću činjenicu', objasnio je Bret Walker.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MVPEI priopćilo O žalbi na neizručenje Vasiljkovića krajem ožujka ili početkom travnja Slika nije dostupna Australski Vrhovni sud donio odluku RH se može žaliti zbog izručenja kapetana Dragana

>> Slučaj Vasiljković: Australska vlada podnijela žalbu

U rujnu 2009. godine australski savezni sud je donio odluku o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj uz obrazloženje da zbog svojih političkih uvjerenja neće imati pravedno suđenje pred hrvatskim sudovima, pustivši ga iz trogodišnjeg pritvora. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je početkom godine priopćilo da će pred Vrhovnim sudom dokazivati da je takva odluka pogrešna. Vasiljković je bio zapovjednik paravojnih snaga poznatih kao "crvene beretke" tijekom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u razdoblju od 1991. do 1993. Uhićen je u siječnju 2006. u Australiji na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Ročište se nastavlja u utorak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene