451222
451222
451222
451222
451222

Zavirite među krivotvorine: Prvi smo ušli na izložbu u Muzeju policije

  • , 23.09.2016., 22:04
  • Autor:
  • komentara

Izložba će za javnost biti otvorena 27. rujna.

 
 
 
 
Uskoro otvorenje izložbe krivotvorenih umjetnina u Muzeju policije u Zagrebu (Video: Dnevnik Nove TV)
Uskoro otvorenje izložbe krivotvorenih umjetnina u Muzeju policije u Zagrebu (Video: Dnevnik Nove TV)

Vodimo vas u Muzej policije u Zagrebu. Kamere Nove TV su prve ušle na izložbu krivotvorenih umjetničkih slika i skupltura, koja će za javnost biti otvorena tek 27. rujna.

'Bit će izložene 53 slike i šest skulptura. Što se tiče vrijednosti, teško je govoriti o tome, ali ja ću se pozvati na voditelja muzeja, on je rekao da zapravo jedino što se tiče ovih slika ovdje vrijedi platno, boja i okvir i tu onda dolazimo do cifre od nekih 1000 kuna. Kada govorimo o originalima, original Vlahe Bukovca iznosi i do 200 tisuća eura ili Edo Murtić čak i do 30 tisuća eura, onda možete zamisliti kolika je zarada na ovim krivotvorinama', izvijestila je iz muzeja reporterka Nove TV Ivana Tomić.

Gospodin Željko Jamičić, voditelj muzeja, rekao nam je da su na ideju za otvaranje muzeja došli prije 15-ak godina kada su zapazili da je talijanska policija organizirala izložbu krivotvorina.

Prigoda se ukazala od 2009. godine na ovamo kada su sudovi počeli dodjeljivati krivotvorine nakon okončanja sudskih postupaka muzeju policije, a izložba ima i odgojni, edukativni karakter da se budući potencijalni kupci naviknu da trebaju poznavati rad umjetnika čije slike kupuju, da provjere povijest slike i da u najmanju ruku pretraže na stranicama MUP-a je li slika ukradena ili slično.

Jamičić kaže da krivotvorine nije lako prepoznati jer danas postoje suvremene metode kopiranja i umnožavanja. Kod jedna od Murtićevih slika i povjesničari umjetnosti su se dvojili je li krivotvorina ili original, međutim bolji poznavatelji su rekli kako se radi o krivotvorini jer Murtić ne bi nikad crveno obrubio sliku. Prema jednom detalju su, dakle, utvrdili da je riječ o krivotvorini.

Izložba će biti otvorena do 23. listopada i otvorena je svaki dan u radno vrijeme MUP-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se