Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na predjelu bez signala?

Izgubili kontakt: Stipu Božića i planinare u zapovjedništvu nisu čuli od 18 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Terensko zapovjedništvo potrage za nestalima u zrakoplovnoj nesreći večeras nije uspjelo uspostaviti kontakt sa Stipom Božićem i petoricom planinara koji su se predvečer uputili natrag s Velebita u podnožje.

Iako je Vinko Prizmić oko 20 sati pokušao stupiti u kontakt sa planinarima, koji su krenuli danas na Crljeni Kuk, njegovi su napori prošli bezuspješno. Stipe Božić i petorica najiskusnijih planinara krenuli su danas na Velebit kako bi se na pogodnom mjestu utaborili i nastavili potragu za nestalima iz zrakoplova Cessna koji se u četvrtak poslijepodne srušio negdje na području, pretpostavlja se, južnog Velebita. Posljednji put u Stožeru za potragu su se javili oko 18 sati, a nakon toga ih do 20 sati nitko nije ni pokušao kontaktirati.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo Marijana Franjić Potraga Jeste li je vidjeli? Četvrti dan traga se za ženom koja je nestala u Virovitici

Iz zapovjedništva za potragu kažu kako nema mjesta panici. Uvjereni su da su alpinisti dobro te da se nalaze na sigurnom. Prizmić pretpostavlja da se ekipa smjestila u nekom od domova ili negdje na sigurnom kako bi prespavali i dalje krenuli ujutro. Velebit nije dostatno pokriven signalom, a vrijeme unutar kojeg nisu uspjeli uspostaviti kontakt s ekipom, koja se zbog lošeg vremena unatoč planovima, ipak morala vratiti u podnožje planine, nije zabrinjavajuće, tvrde u zapovjedništvu. 

Za svaki slučaj prema Božiću i ekipi planinara poslan je tim s lokacije Struge kako bi ih pokušali pronaći. Iz HGSS-a su objasnili kako je moguće da se ekipa planinara nalazi na prostoru na kojem nema 'tetra veze', a sa sobom nisu ponijeli satelitski telefon. 

>> VIDEO: Postoje šanse za preživljavanje, ali su male

Podsjetimo, Stipe Božić i posebno sastavljen tim od pet najiskusnijih alpinista uputili su se danas tijekom prijepodneva na Crljeni Kuk kako bi tamo podigli šator i počeli potragu za stradalima u nesreći Cessne. No zbog snažnog vjetra to nije bilo moguće, pa su se unatoč njihovim namjerama, da se ne vraćaju dok ne nađu bilo kakav trag, ipak morali uputiti natrag. Ekipa alpinista krenula je s predjela Ramići odakle su pješačili. Zbog oblaka helikopter nije mogao letjeti iznad 500 metara visine, pa su se Božić i alpinisti penjali do područja koje je na visini od 1500 do 1700 metara. 

Za posadom nestalog zrakoplova tragaju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, specijalne postrojbe MUP-a, interventna policija, policijski službenici te rendžeri Nacionalnog parka Paklenica. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene