Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor funkcionira

Izbjeglice se kontrolirano usmjerava prema Hrvatskoj, nema naguravanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor hrvatskog i srpskog ministra unutarnjih poslova funkcionira - ulaz kod Bapske je kontroliran, bez naguravanja. Izbjeglice se propušta u skupinama.

14:37 - Prema podacima volontera koji pomažu brojnim izbjeglicama dijeleći ih hranu, pokrivače i higijesnke potrepštine, samo tijekom noći kod Berkasova je pristiglo oko 4.000 izbjeglica, od kojih je većina i prešla u Hrvatsku kod Bapske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove trzavice Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu Slika nije dostupna Sljedećih dana PALA ODLUKA Cerar najavio podizanje ograde na granici s Hrvatskom

Dogovor ministara funkcionira - srbijanski policijski službenici nalaze se na teritoriju Berkasova i kontrolirano propuštaju migrante u RH. S hrvatske strane granice primaju ih hrvatski policajci Prevoditeljica za arapski jezik iz humanitarne udruge "Liječnici bez granica" Ana Pavlović navodi kako su zadnjih dana njačešće liječničke intervencije vezane uz pothlađenost te već uobičajene probleme s premorenošću i iscrpljenosti te žuljevima na nogama od dugog pješačenja u neodgovarajućoj i već prekomjerno istrošenoj obući.

14:09 - Tijekom današnjeg dana krenula je realizacija prvog dijela dogovora s jučerašnjeg sastanka ministara unutarnjih poslova, Ostojića i Stefanovića, održanog na Bajakovu.

Naime, na području ulaska migranata u RH, u Bapskoj, nema gužvi, pritisaka niti pokušaja nasilnih ulazaka u Republiku Hrvatsku. Iako autobusi s migrantima konstantno dolaze, srbijanski policijski službenici nalaze se na teritoriju Berkasova i kontrolirano propuštaju migrante u RH.

U Bapskoj ih dočekuju hrvatski policajci te se organizirano prevoze u privremeni prihvatni centar u Opatovcu, gdje se evidentiraju te dalje autobusima ili vlakom prevoze prema slovenskoj granici.

13:38 - Dogovor dvojice ministara unutarnjih poslova funkcionira, javlja s terena reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Ulaz kod Bapske je kontroliran, bez naguravanja velikog broja ljudi. Srbija ih kontrolirano usmjerava prema Hrvatskoj, po grupama, tako da nema zastoja.

Prijelaz se povremeno nakratko zatvara zbog čišćenja nagomilanog smeća. Kamere Nove TV bile su na samoj granici.

12:26 - Tijekom noći na subotu iz Hrvatske je u Sloveniju preko zelene granice ušlo oko 4200 migranata, objavila je jutros slovenska policija.

Najveći broj migranata ušao je na području mjesta Rigonce blizu graničnog prijelaza Harmica kamo su kasno u petak navečer dovezeni vlakom. Prema privremenim podacima slovenske policije to je ulazno mjesto za prijelaz greanice u tjedan dana otkako u Sloveniji traje izbjelgička kriza prešlo oko 13.000 migranata i izbjeglica, a u Sloveniju ih je ukupno ušlo gotovo 55.000.

Najveći dio njih nastavio je prema Austriji i Njemačkoj, ali točan njihov broj nije poznat.

Zbog poboljšanih meteoroloških prilika dolazak izbjeglica na slovensku granicu i prelazak preko nje nije dramatičan kao prethodnih dana, ali se na registraciju, ulazak u prihvatne kampove i smještaj u tranzitne centre prema Austriji i dalje dugo čega, zbog čega izbjeglice ponegdje na različite načine izražavaju nezadovoljstvo.

Iz Celja su u subotu ujutro priopćili da je njihov kamp za izbjeglice ispražnjen, ali je izbjeglica koji čekaju smještaj još dosta na području Dobove i Brežica.

Odgođena utakmica

Inače, zbog sigurnosnih razloga u Ljubljani je odgođena nogometna utakmica Olimpija-Maribor, derbi slovenskog prvenstva jer su svi policajci i redari koji su trebali osiguravati meč angažirani na nadzoru migrantskog toka, a u taj se proces sve više uključuje i slovenska vojska.
Rano jutros u Austriju je iz Šentilja ušlo 2000 migranata, a Austrija i dalje prima one smještene u kampovima na sjeveru Slovenije.

Za ubrzavanje procesa prelazaka između slovenske i austrijske policije dogovoreno je otvaranje još jednog "ulaznog mjesta", onoga u Jesenicama, odakle će izbjeglice odlaziti vlakom.

10:11 - Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušao je 3.351 migrant, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1.300 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 234.708 migranata.

Tijekom jučeranjeg dana u Hrvatsku je ušlo 8.300 migranata, a danas se očekuje isti priljev, kaže Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU Vukovarsko srijemske. Jutros se ukrcavaju već u drugi vlak, a uskoro će biti i treći. Migranti i izbjeglice također se prevoze i autobusima. 

7:21 - Policija slovenskoga grada Novo Mesto objavila je u subotu ujutro da prema mjestu Rigonce, nedaleko od graničnog prijelazu s Hrvatskom Harmica/Rigonce dolazi nova skupina izbjeglica koja prelazi zelenu granicu, a stigla je vlakom oko 5 sati ujutro u kojem je prema podacima hrvatskih vlasti bilo 1339 migranata.

Slovenski mediji u petak navečer javili su da su slovensku policiju hrvatske kolege obavijestili o dolasku vlakova na granicu tijekom noći u intervalima od četiri sata, pa se zato u noći na subotuu opet očekuje rekordan dolazak izbjeglica kojih je u prvih tjedan dana u Sloveniju ušlo oko 40.000, ali većina i otišla prema Austriji i Njemačkoj.

Slovenska novinska agencija STA prenosi pak da je noću na subotu u općinu Cirkulane stiglo 1500 izbjeglica te da ih hrvatska policija nije najavila.

IZBJEGLIČKA KRIZA Podaci Eurostata: Njemačka i Švedska u 2014. dale najviše dozvola za boravak izbjeglicama

Slovenija redovito optužuje hrvatske vlasti da izbjeglice proslijeđuje ne dogovarajući se s njima.

Policijska postaja Novog Mesta je u petak navečer objavila da je prijelaz u Sloveniju počela skupina od 1370 migranata i potvrdila da je s hrvatske strane dolazak te skupine bio najavljen i da su do granice dovezeni vlakom.

U petak i u subotu ujutro, u Rigonce je ušlo oko 13.000 izbjeglica, prema podacima policijske postaje Novo Mesto .

Ured premijera Mire Cerara potvrdio je u petak da je vlada na izvanrednoj sjednici potvrdila osnivanje nacionalnog kriznog centra koji će pratiti migracijski val i donositi analize. Za posjeta prihvatnom centru u Brežicama u petak Cerar je ponovo upozorio da je priljev izbjeglica iz susjedne Hrvatske prevelik i nekoordiniran sa Slovenijom. Zbog toga slovenska vlada ne isključuje mogućnost postavljanja fizičke barijere na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom ako se ne nađe zajedničko europsko rješenje, a pritisak izbjeglica bude prevelik.

Europske zemlje trebaju se u nedjelju u Bruxellesu okupiti na sastanku kako bi se dogovorile da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, stoji u nacrtu dokumenta pripremljenog za sastanak u koji je uvid imao njemački dnevni list FAZ od subote.

Zahtjevna situacija

Na području slovenskog mjesta Rigonce, nedaleko graničnog prijelaza s Hrvatskom Rigonce/Harmica, u petak navečer je prijelaz u Sloveniju počela veća skupina migranata u kojoj je 1370 ljudi, objavila je u petak navečer policijska postaja Novo Mesto koja je potvrdila da je s hrvatske strane dolazak skupine bio najavljen i da su do granice dovezeni vlakom.

Migranti će biti primljeni u registracijske centre u Brežicama i Dobovi, a kasnije upućeni na sjever, no policija u Brežicama i Dobovi susreće se s izuzetnom zahtjevnom situacijom i logističkim izazovom, a probleme imaju i humanitarne organizacije, navode u slovenskoj policiji.

Ako Slovenija ne prihvati hrvatsku pomoć mogli bi se naći u ozbiljnom problemu

Slovenski mediji u petak navečer javljaju da su slovensku policiju hrvatske kolege obavijestile o dolasku vlakova na granicu tijekom noći u intervalima od četiri sata, pa se zato u noći na subotu opet očekivao rekordan dolazak izbjeglica kojih je u prvih tjedan dana u Sloveniju ušlo oko 40.000, ali većina i otišla prema Austriji i Njemačkoj.

Ured premijera Mire Cerara potvrdio je u petak da je vlada na izvanrednoj sjednici potvrdila osnivanje nacionalnog kriznog centra koji će pratiti migracijski val i donositi analize.

U Hrvatsku ušlo 229.890 migranata

U Hrvatsku je, u petak je od ponoći do 21 sat, ušlo gotovo sedam tisuća migranata, a od početka migracijske krize 229. 890.

Od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 6881 migrant, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 681 osoba, izvijestio je u petak navečer MUP.

I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

IZGJEGLICE U HRVATSKOJ Više od tisuću migranata čeka ulazak u Hrvatsku u Berkasovu

Slovenska policija objavila je u petak da je u tu državu preko Hrvatske u manje od tjedan dana ušlo više od 50.000 migranata i izbjeglica, od čega samo u četvrtak u rekordnom danu njih 9.400, a premijer Miro Cerar je prilikom posjeta prihvatnom centru u Brežicama u petak ponovo upozorio da je priljev izbjeglica iz susjedne Hrvatske prevelik i nekoordiniran sa Slovenijom.

Zbog toga slovenska vlada ne isključuje mogućnost postavljanja fizičke barijere na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom ako se ne nađe zajedničko europsko rješenje, a pritisak izbjeglica bude prevelik.(Ma.B. / I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene