Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez dogovora

Ako Slovenija ne prihvati hrvatsku pomoć mogli bi se naći u ozbiljnom problemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa Slovenijom po pitanju izbjegličkog vala dogovora nema. A ta zemlja razmišlja i o podizanju žičane ograde na granicu s Hrvatskom.

Bilo bi neozbiljno, ali i nerealno u ovom trenutku govoriti hoće li biti podignuta žičana ograda na granici s Hrvatskom zbog izbjegličke krize. Premijer Slovenije Miro Cerar je rekao da će više znati nakon sastanka čelnika europskih zemalja koje su pogođene ovom izbjegličkom krizom i tek tada će reći što će poduzeti. Nije Cerar konkretno rekao da bi podizali žicu već je rekao da će se morati postaviti nekakva fizička prepreka ukoliko se ovaj izbjeglički val ne smanji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslali otvoreno pismo Intelektualci Srednje Europe: 'Ne tako davno mi smo kucali na vrata Europske unije' Slika nije dostupna Zaustavljeni pa pušteni Slovenija: 150 migranata dopušten ulazak u zemlju

IZGJEGLICE U HRVATSKOJ Više od tisuću migranata čeka ulazak u Hrvatsku u Berkasovu

Trenutačno je stanje u Brežicama jako teško. Slovenci imaju jako malo resursa, jako malo volontera i jako malo policijskih snaga, stoga nije jasno zašto ne prihvaćaju Hrvatsku pomoć. Ljudi cijeli dan čekaju da ih se preveze na austrijsku granicu. Jako je teško to gledati, puno je male djece koja su promrzla. Cijeli dan čekaju, a pred večer su zapalili veliku količinu robe da bi se zagrijali. Nakon cijelog dana dolaze dva autobusa i voze ih prema austrijskoj granici.

Još veći izbjeglički val

Međutim, nije nerealno očekivati da bi se i Hrvatska i Slovenija mogle naći pred još većim izbjegličkim valom jer u Grčku je u proteklih tjedan dana pristiglo gotovo 50.000 izbjeglica. Stoga ako ih Grčka u kratkom razdoblju propusti preko svojih granica i oni krenu prema zapadnoj Europi. Ukoliko Slovenija i Hrvatska budu imale ovakvu politiku, odnosno ukoliko Slovenija ne prihvati pomoć Hrvatske, mogli bi se naći u ozbiljnom problemu.

Podsjetimo, od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 4.148 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 1.625 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 227.157 migranata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene