Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan policije

Milanović i Ostojić policajcima u Opatovcu: Obranili ste granicu, svaka vam čast!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je privremeni prihvatni centar Opatovac, te obišao pripadnike hrvatske policije na terenu u Opatovcu i čestitao im Dan policije. S njim je u Opatovcu i ministar policija Ranko Ostojić.

U govoru na svečanosti uručenja priznanja najboljim policajcima u povodu Dana policije, Milanović je također kazao kako će Hrvatska i dalje ostati otvorena za prijem izbjeglica i neće granice ograđivati žicama i preprekama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U 10 sati Sastaju se šefovi policije Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske: 'Očekujem dogovor' Slika nije dostupna Njemačka kritizira Mađarsku U Sloveniju ušlo 2.700 migranata, nitko nije zatražio azil

Premijer je ponovio još jednom kako Prevlaka neće postati nova ulazna točka za izbjeglice koje žele do zapadne Europe kroz Hrvatsku. Isto tako, naglasio je da je problem i dalje u Grčkoj.

"Kao guska u maglu ne, red treba početi u Grčkoj i kad se priča da vojska treba izići na granicu, to znači iz aktivne pričuve tisuće muskaraca. Je li to rješenje? Ne!", odlučan je premijer Milanović.

"Hrvatska nije Schengen. Ne gradimo žičane ograde. Kada vojska treba izaći na granicu, profesionalna vojska to ne može raditi. To bi značilo da bismo trebali mobilizirati mlade ljude i povući ih s radnih mjesta", pojasnio je premijer.

KARTA Kako uopće izbjeglice mogu južnom rutom do Hrvatske?

"Ne dovodite ljude na Prevlaku, tamo neće moći ući u Hrvatsku. Naša vrata i kuća su otvoreni, pustite da odlučimo koja su to vrata. Ponosan sam što sam Hrvat. Ovo neće stati sutra, ne znam koliko će trajati, (no) neće nas preplaviti nikakav islam, ni fundamentalisti", poručuje Milanović.

Milanović je optužio HDZ i Tomislava Karamarka da šire bezrazložnu paniku i ne propuštaju nijedan dan da ne izazovu sukob s Vladom te je rekao kako se nada da današnji događaj na Prevlaci "nije ponovno izazivanje još jednog incidenta i provokacije".

Novinare je zanimalo i zašto je Tomislavu Karamarku danas onemogućeno kretanje po Prevlaci, na što je Milanović odgovorio kako ne zna što se događa na Prevlaci, ali, dodao je, postoje pravila ponašanja te ni on - da nije predsjednik Vlade - ne bi mogao doći na neka mjesta.

"Nadam se da to nije ponovno izazivanje još jednog incidenta i provokacije jer gledamo zadnjih dana i tjedana da se ne propušta niti jedan dan a da se ne pokuša zakuhati neka kavga ili sukob s Vladom", ustvrdio je.

O zbrinjavanju izbjeglica na Prevlaci rekao je kako od toga neće biti ništa i pritom ponovno prozvao Tomislava Karamarka da bezrazložno širi strah među hrvatskim građanima. "Njegovi stranački sejmeni kao u vrijeme turskih ratova plaše ljude. Neće biti ništa od toga. Mislim da je najvećem broju Hrvata apsolutno jasno tko se ovdje ponaša kao odgovoran domoljub i državnik, a tko ne znam šta. Molim ih kao Boga da nam prestanu raditi štete jer ovo je pokušaj rađenja štete pod svaku cijenu u nadi da će se napraviti nešto sebi dobro za izbore", rekao je premijer.

 

Ostojić zadovoljan angažmanom i rezultatima policije: Mi to možemo

Ministar policije Ranko Ostojić ponovio je da je Hrvatska sigurna zemlja i istaknuo zadovoljstvo radom svojih kolega.

"Imao sam pripremljen govor za večeras u Šibeniku i trebao sam pričati o sigurnosti i napretku, ali nije sad trenutak. Najbolji ste vi kao slika hrvatske policije. 85 tisuća ljudi u 14 dana", poručio je kolegama koji čuvaju granicu i nadziru migraciju izbjeglica ministar Ostojić.

"Sad ima u kampu stotinjak ljudi, svi su zbrinuti. Obranili ste granicu, nitko nije nekontrolirano ušao u Hrvatsku i tako ce biti i na jugu, mi to mozemo odraditi s ovim snagama", rekao je Ostojić.

KARAMARKU BLOKIRAN PUT NA PREVLACI ''Ograda' je dokaz da se tu nešto događa'

Zahvalio se svima koji dane i noći provode ovdje. Zahvalio se novinarima koji su dijelili sudbinu policije, ali i volonterima.  "Hrvatska je slobodna i sigurna zemlja", poručio je Ostojić.

Od početka migrantske krize do utorka u 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo više od 84.800 ljudi, objavio je MUP. Tijekom cijelog jučerašnjeg dana preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska ušlo je više od 5800 migranata, koji su tijekom dana prevoženi prema Mađarskoj.

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu prijepodne je bilo oko 1900 migranata, a policija i tijekom današnjeg dana očekuje veliki priljev migranata iz Republike Srbije. (J.K./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene