Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natječaj za 13 tvrtki

Izbacivanje politike: Traže se novi članovi nadzornih odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je napravila još jedan korak u izbacivanju politike iz nadzornih odbora.

Za trinaest državnih tvrtki se javnim natječajem traži čak 55 članova nadzornih odbora. U pet brodogradilišta, 3. maj, Kraljevica, Split, Brodotrogir te Uljanik traže se 22 osobe.
Za petrokemiju, Janaf, Plinacro, INU, ali i HEP traži se 21 stručnjak i još po četiri za narodne Novine, Vjesnik i Borovo.

Pročitajte i ovo Lee Jae-myung Priznao "Ne želim da on to postane!" Muškarac optužen da je nožem izbo južnokorejskog političara: To je napravio iz suludog razloga Tomislav Sokol plesao u noćnom klubu Od šanka do podija Nije Sokol jedini koji voli plesati: Pogledajte kako partijaju i drugi hrvatski političari

'Mi držimo da je to dobar potez, dobra odluka koja će doprinijeti boljem radu poduzeća i politika se miče iz nadzornih odbora,' rekao je ministar Božidar Kalmeta. Ministar Kalmeta u svojem resoru mora zamijeniti čak 70 članova nadzornih odbora. U Udruzi managera očekuju određivanje pravila igre.

>> Kontrola i bez ministara u NO neće biti mnogo bolja?

'Jer je nezamislivo da bi vrhunski stručnjaci odazvali se na javni natječaj, a da za to ne dobivaju naknadu ili da to bude na razini simbolike,' rekao je Esad Čolaković iz Udruge managera Croma. Ministar gospodarstva na naša pitanja nije htio odgovoriti, riječi je čuvao za sjednicu Vlade.

'Pozivamo i očekujemo da svi koji zadovoljavaju kriterije i imaju sposobnost da se uključe u ovaj napor Vlade,' rekao je ministar Đuro Popijač. Nadzornici moraju imati završen studij, najmanje pet godina iskustva u struci. Ne smiju biti pravomoćno osuđivani, ne smiju se baviti poslovima kao i tvrtka, trebaju izbjegavati sukob interesa i ispunjavati sve specifičnosti iz natječaja.

>> Politika napušta nadzorne odbore

'Ovo je prvi puta u Republici Hrvatskoj, idemo tragom svoje odluke da u konačnici u potpunosti depolitiziramo Nadzorne odbore i da osiguramo čvrsti nadzor u ime države,' rekla je premijerka Jadranka Kosor. Prvi korak je napravljen.

'Potražnja je evidentna, a tko će se sve javiti vidjet ćemo uskoro kad natječaji isteknu,' rekao je Čolaković. Nakon nadzornih odbora trebala bi uslijediti i profesionalizacija uprava koje su zasada popunjavane političkim kadrom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene