Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GDJE SE NAJVIŠE ŽENI I RAĐA U HRVATSKOJ ?

"Moram priznati da je u dvije godine u Hrvatskoj nestalo oko 33-34.000 ljudi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rak rana Slavonije, ali i ostatka Hrvatske sve je lošija demografska slika. Rađa se sve manje djece, a sve više mladih odlazi iz zemlje. I prvi podaci iz 2016. ne ohrabruju. No, ipak ima i dobrih vijesti. Lani je porastao broj parova koji su svoju vezu - ovjekovječili brakom!

Punom kućom djece - neka slavonska sela prkose poraznoj demografskoj slici Hrvatske. U Brodsko-posavskoj županiji, natalitet u prošloj godini - nije opao.

Pročitajte i ovo Naknade za bebe - 3 svote po mjestima i gradovima Oni za rođenje djece isplaćuju i do 8000 eura: "Ne sjećam se da je naknada nekad bila značajna, znači da mi nije pomogla" Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka

"Nije da se bolje živi, nego se kod nas ljudi većinom bave poljoprivredom. Seljaci, svi su vezani uz obitelj, poslove", kaže Antun Vidaković.

Prema Ministarstvu uprave lani je najviše djece rođeno u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj pa Splitsko-dalmatinskoj županiji. Među rođenim Splićanima je i pojačanje mlade obitelji Pavlinović.

"Zato što smo oboje diplomirali, dobili stalan posao. Imali smo preduvjete i za brak i za dijete, nismo se morali bojati", kaže Lana Pavlinović.

Očito se boje u Zagrebačkoj županiji. Negativne trendove prati Ličko-senjska i Bjelovarsko-bilogorska županija. U Hrvatskoj je lani rođeno 36.372 djece. Iako se još zbrajaju podaci za prosinac, demografi nisu optimistični.

"Moram priznati da je u dvije godine u Hrvatskoj nestalo oko 33-34.000 ljudi. Samo prirodnim putem", napominje demograf Stjepan Šterc.

Ipak, ohrabruje više sudbonosnih "DA". Lani su sklopljena 20.544 braka. Oko 800 više nego godinu prije.

Najviše se ženilo u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Najmanje u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Manje je brakova i na dubrovačkom području. Plusu se nadaju i mala goranska mjesta. U Lokvama lani tek 2 vjenčanja, a čak 19 sprovoda.

Uspješno to rade Karlovčani. U 2016. kod njih se rodilo više djece, a sklopilo se i više brakova. Koji god tajni recept bio - u cijeloj se zemlji hitno mora početi primjenjivati.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene