Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon duljeg vremena

Ivo Sanader u Saboru podnio zahtjev za mirovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader nakon dugo vremena pojavio se danas u Hrvatskom saboru.

Kako doznajemo, Sanader je u Sabor došao kako bi podnio zahtjev za mirovinu, nakon čega je posjetio predsjednika Sabora Luku Bebića koji je, podsjetimo, svojom kućom jamčio za puštanje Ive Sanadera na slobodu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

'Zahvalio sam mu još jednom na jamstvu i prijateljstvu jer mislim da je predsjednik Sabora učinio veliku stvar za mene kao prijatelja i ja mu zahvaljujem na tom prijateljstvu. Pokazao je da je prijateljstvo jedna kategorija koja nije ovisna o vremenskim nepogodama', izjavio je Sanader novinarima.

Upitan o čemu je razgovarao s Bebićem, odgovorio je: 'O svemu pomalo, o onome što nismo u ovih godinu dana'.
U Sabor je, naglasio je, došao kako bi kod saborskih službi regulirao svoj status kao nezavisnog zastupnika, koji mu istječe za dva dana, konstituiranjem novoga saziva.

Tek je nedavno, rekao je, saznao za zakonske odredbe po kojima, s obzirom na 59 godina života, ima uvjete za mirovinu i ne može koristiti klauzulu 'šest plus šest' (pola godine pune zastupničke plaće i pola godine 50 posto).

'Budući da su zakonske odredbe takve, predao sam zahtjev za zastupničku mirovinu jer ono dužnosnički ne može ići 'šest plus šest'. Do jučer to nisam znao niti o tome vodio računa, ali su takvu informaciju, pa i od nekog od vas, dobili moji odvjetnici', poručio je Sanader.

Ivi Sanaderu Mandatno imunitetno povjerenstvo početkom prosinca ponovno je ukinulo imunitet zbog istrage u slučaju oko Fimi medije. Do sada mu je imunitet već skinut slučajeva Hypo banke i Ina-MOL.

Bivšem premijeru na zagrebačkom Županijskom sudu od ranije se sudi za Hypo i Ina-MOL u objedinjenoj optužnici. Početkom prosinca je USKOK protiv njega kao prvookrivljenika te Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida podignuo optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Zbog nove optužnice USKOK je ponovno zatražio pritvor za bivšeg premijera, no zahtjev je nakon pravne zavrzlame odbačen i Sanader je prošli tjedan uz jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna pušten na slobodu. Određene su mu mjere opreza u vidu oduzimanja putovnice, te se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene