Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv tjedan u Saboru

Ivo Sanader sjedit će u zadnjim redovima kraj Lesara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đurđa Adlešič se rutinski vraća u Sabor, a Ivo Sanader čeka srijedu. Nakon što je HDZ danima slao poruke može - ne može, Jadranka Kosor je poručila - HDZ nikome ne brani ulazak u Hrvatski sabor.

Jadranka Kosor ima većinu, no Ivo Sanader ima svoje zakonske mogućnosti da se vrati u Sabor i on bi temeljem zakona u četvrtak, kada bi mu se trebao aktivirati mandat, trebao postati saborski zastupnik, dok bi Barišiću, koji je u pritvoru, trebao biti stavljen u mirovanje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Ovaj je tjedan vrlo zanimljiv jer se u četvrtak ili petak treba raspraviti o radu Državnog odvjetništva u prošloj godini, dakle o radu Mladena Bajića. Ovo je prvi put u ovom sazivu Sabora da ima toliko zastupnika koji su uključeni ili imaju intresa u radu državnog odvjetnika. Osim Sanadera, tu su Rončević, Vinković, Čehok i Drmić. Nikad više pitanja i zanimanja.

Sanader se vraća tamo gdje je bio prije 2003. godine, više neće ići u prvi red niti u dio gdje sjede zastupnici HDZ-a. Sada je njegovo mjesto u zadnjim klupama, susjed će mu biti također nezavisni zastupnik Dragutin Lesar. Od sutra Sanader, barem privremeno, pada u drugi plan, jer slijedi zahtjev oporbe za izglasavanje (ne)povjerenja Vladi, što je politički instrument kojeg oporba ima u svim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

O povjerenju Vladi raspravljat će se prvi put nakon dvije godine. Sutra to ulazi u dnevni red, Vlada bi se trebala očitovati do 28. listopada, a rasprava bi trebala biti do 20. studenog. Jasno je da Kosor ima za sada 82 zastupnika i teško da bi mogla pasti. Tu će prepreku očito preskočiti, ali ne i raspravu o proračunu.

Tu je problem što se tiče koalicijskih partnera, koji će premijerku podržati u pitanju povjerenja, no znajući da je ranjiva, možda će tražiti nešto više što se tiče proračuna. Ovaj tjedan premijerku čekaju sastanci s koalicijskim partnerima, do 15. studenog Vlada bi trebala temeljem zakona sve poslati Saboru, a Sabor  to treba usvojiti od 15. studenog do 15. prosinca. Potrebno je 77 glasova.

Šest mjeseci nakon predstavljanja antirecesijskih mjera, Jadranka Kosor ima dvije vrlo važne saborske rasprave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene