Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miljević o slučaju Sanader

NISU NAUČILI LEKCIJU 'Ustavni sud je ukinuo odluku Županijskog suda zbog istog razloga kao i 2011.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrija Jarak razgovarao je s pravnim ekspertom o slučaju Sanader.

Obrat u slučaju Sanader! Bivšeg premijera moraju pustiti na slobodu. Odlučio je tako Ustavni sud i prihvatio tužbu Sanaderovih odvjetnika. Smatra da je istražni zatvor Sanaderu neustavno produljen, pa stoga, navode u odluci, nije bilo ni zakonskog rješenja za određivanjem jamčevine.

Pročitajte i ovo Dino Goleš NIJE JEDINA Što čeka Marinu Lovrić Merzel u Remetincu? Pogledajte na što sve ima pravo i kojeg bi poznatog osuđenika mogla ondje sresti Slika nije dostupna VIDEO: Mravak izašao iz zatvora 'Uskoro će se znati tko je prva karika'

Ustavni sud je već u nekoliko navrata imao slična ili približno slična rješenja. Činjenica je da Ivo Sander 30. studenog izlazi iz pritvora.

EKSKLUZIVNO Ivo Sanader izlazi na slobodu


Andrija Jarak o ovom je slučaju razgovarao s odvjetnikom Veljkom Miljevićem.

Na temelju čega je Ustavni sud donio ovakvu odluku?

Ustavni sud je donio odluku zato što smatra da su rješenjem Vrhovnog suda od 30. rujna, a Vrhovni sud je tog dana nakon trodnevne sjednice u predmetu Fimi media ukinuo prvostupanjsku presudu iz ožujka 2014. vratio predmet na ponovno suđenje, ali je ujedno odredio rješenjem produljenje istražnog zatvora protiv Ive Sandera temeljem članka 123,, stavak 1, točka 1, to jest opasnosti od bijega. Nakon prijema toga rješenja, dakle od prije dva mjeseca, 30. rujna, branitelji Ive Sandera ustali su s tužbom, podnijeli su tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da su temlejna ustavna prava njihovog branjenika povrijeđena. Današnjom odlukom pod točkom jedan Ustavni sud utvrđuje da su predmetnim rješenjem Vrhovnog suda od 30. rujna ove godine povrijeđena temeljna ljudska prava Ive Sanadera sadržana u članku 2. ustava, a to je takozvano pravo na slobodu. Identično pravo je statuirano člankom 5. Europske konvencije o ljudkim pravima, a tu je uzeto u obzir i načelo iz članka 16. Ustava RH, to je takozvano načelo razmjernosti.

Što je s jamčevinom, ukida li se ovim jamčevina i može li ovaj slučaj biti presedan za neke druge predmete?

Vrlo je jednostavno. Ustavna odluka je detaljno obrazložena, ona sadrži 24 stranice, ali se ona može svesti na tri rečenice. Vic je u tome da je Ustavni sud danas zaključio, ali svi su zaboravili da je Ustavni sud još u prosincu 2011. u istom predmetu donio odluku kojom je isto tako ukinuo odluku nižestupanjskih sudova zbog nedovoljnog obrazloženja opasnosti od bijega. Dakle identična situacija. Sada ponovno do 30. studenog, u ovih šest dana, niži sud mora odlučiti postoji li uopće opasnost od bijega i to obrazložiti. Ako sud stane na stajalište da postoji opasnost od bijega i to temeljito obrazloži, a ne ovako kao što Ustavni sud kaže nedostatno, temeljeći samo na tri razloga onda u tom slučaju opet se taj istražni zatvor može zamijeniti jamčevinom u iznosu od 12,4 milijuna kuna koji je određen upravo u tom istom rješenje od 30. rujna, ali to ne znači, čak i da se utvrdi opasnost od bijega, da se to temeljito obrazloži, da se zamijeni to jamčevinom, ne mora biti jamčevina nego se može i zamijeniti mjerama opreza. I danas u zadnjem dijelu odluke Ustavnog suda jasno i piše da ovo rješenje Vrhovnog suda od 30. rujna prestaje vrijediti 30. studenog ukoliko se ne donese novo temeljito obrazloženo rješenje o istražnom zatvoru koji se može zamijeniti jamčevinom ili rješenje o određivanju jedne ili više mjera opreza koje će zamijeniti istražni zatvor, dakle nije nužno da jamčevine uopće bude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene