Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Ustavnog suda

EKSKLUZIVNO Ivo Sanader izlazi na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader se u Remetincu bez prestanka nalazi od studenog 2012., a na slobodu će izaći najkasnije 30. studenog.

Najnovije informacije o izlasku Ive Sandera na slobodu pratite u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Jadranka Sloković (Foto: Dnevnik.hr) Jadranka Sloković Odvjetnica nije znala da je Sanader u bolnici: ''Bio je na visokim temperaturama u ćeliji okrenutoj prema suncu''

Ivo Sanader izlazi na slobodu! Ustavni sud usvojio je tužbu Sanaderovih odvjetnika i donio odluku u kojoj tvrde da je bivšem premijeru neustavno produljen istražni zatvor, pa stoga nije bilo ni zakonskog rješenja za određivanjem jamčevine. Sanader na slobodu izlazi najkasnije 30. studenog.

Slučaj prati reporter Nove TV Andrija Jarak koji se s novim informacijama javio u Vijestima Nove TV u 17 sati:

'Ustavni sud je zaključio da u slučaju Ive Sanadera ne postoji opasnost od bijega pa je naložio Županijskom sudu da ukine odluku o istražnom zatvoru i da se Ivo Sanader mora pustiti na slobodu i to 30. studenog.

Dakle ostavili su taj zakonski rok od sedam dana da nadležni Županijski sud pokuša vidjeti, da utvrdi postoji li neka druga zakonska mogućnost da mu se odredi pritvor po nekoj drugoj osnovi. Postoje samo dvije takve mogućnosti: to su opasnost od ponavljanja kaznenog djela i opasnost od utjecaja na svjedoke.

Sanaderovi odvjetnici tvrde da je to nemoguće. Naime Sander se već godinama ne bavi poslom zbog kojeg je bio inkriminiran, dakle ni na koji način ne može utjecati na svjedoke. Jednako tako već su poodmakli svi ti njegovi sudski procesi, većina ih je pri kraju, tako da ni na koji način ne može niti ponoviti kazneno djelo.

Ustavni sud smatra kako su Ivi Sanderu povrijeđena ustavna prava na slobodu. Jednako tako se pozivaju na princip razmjernosti. Naime oni smatraju kako istražni zatvor u kojem je Sanader gotovo 4 godine ne može postati izdržavanje kazne, dakle ne može biti zamjena i da je to najveća opasnost.

Naravno, Županijski sud sukladno zakonu može Sanaderu izreći mjere opreza. Postoji ih ukupno sedam. Mogu mu uzeti putovnicu, zabraniti da napušta mjesto boravišta, zabraniti isto tako da kontaktira s određenim ljudima i tražiti da se svakog prvog u tjednu ili mjesecu mora javiti nadležnoj policijskoj postaji i na županijski sud u Zagrebu.

Zaključak - Ustavni sud ukinuo je to rješenje, Ivo Sander 30. studenog izlazi iz istražnog zatvora u kojem je porveo gotovo pune 4 godine.'

Sud objavio odluku

Ustavni sud odluku je objavio na svojim stranicama. Evo što navode u sažetku:

'U predmetu FIMI - MEDIA Vrhovni sud ukinuo je 30. rujna 2015. nepravomoćnu prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Taj je kazneni sud nadležan presuditi o krivnji podnositelja ustavne tužbe IVE SANADERA
za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučaju FIMI-MEDIA.

Isti dan kad je ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju FIMI-MEDIA (30. rujna 2015.) Vrhovni sud donio je i rješenje kojim je podnositelju ustavne tužbe produljio istražni zatvor pozivajući se na opasnost da će podnositelj pobjeći radi izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti.

Ova se odluka, donesena u povodu ustavne tužbe protiv tog rješenja, bavi isključivo
procesnim pitanjima vezanim uz produljenje istražnog zatvora podnositelju u slučaju FIMI-MEDIA, a ne krivnjom podnositelja (meritumom) u tom predmetu.

USKOK TVRDI : Dio Sanaderove kuće u Kozarčevoj bez valjane građevinske dozvole

U ovoj je odluci Ustavni sud utvrdio da razlozi koje je sud naveo u osporenom rješenju nisu dostatni i relevantni da bi opravdali bojazan od bijega podnositelja do stupnja da mu je u rujnu 2015. bilo potrebno ponovo oduzeti slobodu.
S time je podnositelju povrijeđeno njegovo temeljno ustavno pravo na slobodu (u
proceduralnom aspektu)  koje mu je zajamčeno člankom 22. Ustava i člankom 5. Europske  konvencije o ljudskim pravima.

Osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30.  studenoga 2015. u 24:00 sata ako do tog vremena nadležni sud ne donese:
- novo rješenje o produljenju istražnog zatvora podnositelju zasnovano na dostatnim i
relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode,
ili
- novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred
sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode podnositelju.'

U Remetincu bez prestanka od studenog 2012.

Sanader se u Remetincu bez prestanka nalazi od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Sanader bivše stranačke kolege pozdravio u sudnici: Bok dečki!

Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Sanaderova obrana odustala od zalaganja Krsnikova ureda

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera odustala je u utorak poslijepodne od prijedloga da se kao jamstvo za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora založi i ured odvjetnika Krešimira Krsnika, doznaje se na Županijskom sudu.

Sanaderova je obrana u ponedjeljak sudu umjesto založnog prava na trećinu Sanaderove obiteljske kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, kao jamstvo ponudila Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba preuređen u odvjetnički ured. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene