Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacio optužbe

Evo što o preseljenju u Visoku kaže Ivo Josipović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolindi Grabar Kitarović Josipović je poručio da, ako to smatra primjerenim, zatraži od Vlade izmjenu ili povlačenje odluke o preseljenju ureda.

Ured predsjednika Republike Ive Josipovića u ponedjeljak je odbacio tvrdnje Ureda izabrane predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović o mogućoj ugrozi nacionalne sigurnosti zbog preseljenja Ureda predsjednika RH s Pantovčaka u Visoku ulicu, ističući da je Vladina odluka o preseljenju zakonita, a predsjednik Republike ju je dužan poštivati.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 1 Aktivirano prije mjesec dana Klizište na Pantovčaku opasno prijeti okolnim kućama: Tomašević objasnio u čemu je problem Slika nije dostupna Nema ni naznake preseljenja Nova predsjednica vlast će ipak preuzeti na Pantovčaku!

Odluku o preseljenju Ureda donijela je u zakonitom postupku Vlada poštujući volju izabrane predsjednice Grabar Kitarović iskazanu, ne samo u vrijeme kampanje, već i inzistiranjem nakon samih izbora da Ured bude upravo u Visokoj ulici. Predsjednik Josipović, kao i svaki građanin, uključivši i izabranu predsjednicu Grabar Kitarović, dužan je poštivati zakonite odluke Vlade, naglašava se u priopćenju.

HDZ se buni: 'Kako će se ured predsjednice seliti bez buduće predsjednice?!'

Postupak preseljenja Ureda započeo je odlukom Vlade koja je stupila na snagu danom donošenja, a nastavit će se predajom objekta u Visokoj ulici Uredu Predsjednika te samim preseljenjem. Očekuje se da će objekt u Visokoj ulici biti predan Uredu tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Navode o mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti zbog preseljenja Josipović odbacuje kao oblik pritiska da ne poštuje zakonitu odluku Vlade. Nije primjereno od Predsjednika Republike tražiti da ne poštuje zakonite odluke nadležnih državnih tijela, ističe se u priopćenju.

U cijelom postupku preseljenja i primopredaje dužnosti poštivat će se najviši standardi sigurnosti te je Josipović od nadležnih sigurnosnih službi zatražio da se sačini protokol primopredaje i preseljenja svih dokumenata, posebice onih povjerljive naravi.

'Josipović odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti ako donese odluku o preseljenju'

Isto tako, zatražio je na uvid i sigurnosnu procjenu objekta u Visokoj ulici s aspekta činjenice da će taj objekt biti novi Ured predsjednika. Ured predsjednika zatražit će i ostale dokumente potrebne za ocjenu dinamike i načina provedbe Vladine odluke, kaže se u priopćenju.

Trajanje postupka preseljenja nije moguće procijeniti

S obzirom na složena pitanja koja se javljaju u postupku preseljenja Ureda, nije moguće procijeniti trajanje postupka preseljenja.

Predsjednik Josipović će se, kako je najavio, o svim važnim pitanjima, u što spada i preseljenje Ureda, konzultirati s izabranom predsjednicom Grabar Kitarović i neće poduzimati nikakve korake koji bi mogli dovesti u pitanje budući rad predsjednice Republike.

VIDEO Evo što će biti s tajnim dokumentima iz Ureda predsjednika

S obzirom da iz izjava Ureda izabrane predsjednice Republike proizlazi da ima rezerve prema preseljenju Ureda i da više nije sklona da Ured bude lociran u Visokoj ulici, Josipović poziva Grabar Kitarović da, ako to smatra primjerenim, zatraži od Vlade izmjenu ili povlačenje odluke.

Josipović će poštivati svaku odluku koju Vlada donese o mjestu i statusu Ureda Predsjednika, napominje se u priopćenju Ureda Predsjednika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene