Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Istražili smo

VIDEO Evo što će biti s tajnim dokumentima iz Ureda predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok traju nadmudrivanja oko preseljenja rezidencije predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu - HDZ je doveo u sumnju postupanje s arhivskim dokumentima. Uvjereni su da se novoj predsjednici želi zatajiti arhiva dvojice njezinih prethodnika.

O tome što je odlučio oko preseljenja, Ivo Josipović najprije će informirati izabranu predsjednicu. Veći dio dokumentacije koja se nalazi na Pantovčaku su materijali u digitalnom obliku, ali i strogo povjerljivi dokumenti - pod posebnim je osiguranjem.

Pročitajte i ovo Sanacija Pantovčaka - 3 Aktiviralo se klizište Počinju pripreme za sanaciju Pantovčaka: Još se ne zna koliko će sve trajati ni koliko će koštati Klizište na Pantovčaku - 4 Oglasili se Grad i Ured predsjednika FOTO/VIDEO Drama na Pantovčaku: Aktiviralo se klizište

'Svi ovi dokumenti, koji imaju oznaku tajnosti, točno se zna tko s njima može rukovati. Mogu samo oni ljudi, koji imaju sigurnosnu provjeru, tzv. certifikat. Periodično se rade provjere gdje se nalaze i na kraju godine točno se mora slagati put od nastanka do onoga tko ga čita i ponovnog povratka u arhivu', pojasnio je profesor Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV.

No, postoje i spisi koji ne mogu u bilo čije ruke, kaže nekadašnji savjetnik bivšeg predsjednika. 'Neke dokumenti vide samo predsjednik, premijer, eventualno predsjednik sabora. Najčešće predsjednik i premijer', kaže Cvrtla.

'Vlada želi spriječiti da Grabar Kitarović dođe do arhiva svojih prethodnika'

Hoće li se svi čuvati u još neuređenoj rezidenciji u Visokoj ili pak, i u državnom arhivu - pitanja su na koja će odluku donijeti stručnjaci za arhivsku građu, ali i djelatnici Ureda. No, nimalo laganim poslom,
bavit će se i netko iz tima izabrane predsjednice.

U Uredu Predsjednika doznajemo da će formirati posebnu komisiju u koju će uključiti i drugu stranu. Zajedno bi trebali popisati i preuzeti zatečenu dokumentaciju, kako bi se mogla obaviti primopredaja. Time žele ukloniti svaku sumnju o manipulaciji spisima. Profesor Cvrtila smatra da teško može doći do zlouporaba.

'Jako bi teško bilo nešto prikriti, uništiti i sakriti, a da se iza toga ne vidi neki trag. To su dokumenti, koje je proizvela država i svaki takav čin ili njegovo umnožavanje značilo bi kršenje zakona i onaj tko bi to radio mogao bi doći pod udar zakona i kazneno odgovarati', kaže Cvrtila.

HDZ-ov Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, upozorava da se neke 'državne tajne' u Visokoj - ne mogu pohraniti. 'Po postojećim procedurama moraju biti čuvani u zaštićenom prostoru, pod posebnim režimom, posebnim kasama, evidencijama', rekao je Tuđman.

Na lokaciji koju smatra sigurnosno neprikladnom, tvrdi, nema ni prostorije iz koje se donose odluke o važnim sigurnosnim, ali i pitanjima iz obrane i vanjske politike. 'Ono što javno zovemo - gluha soba, odnosno, zaštićena od bilo kakvih mogućih prisluškivanja izvana', kaže Tuđman.

Čim Ivo Josipović od Državnog ureda za upravljanje imovinom dobije elaborat, ali i ključeve Visoke, doznajemo, moći će se preseliti. O tome što je nakon toga odlučio najprije želi informirat predsjednicu u dolasku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene