Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznato sveučilište

Josipović održao predavanje na Yaleu, osvrnuo se i na problem ćirilice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović i potpredsjednica Vlade Pusić u New Yorku sudjeluju na otvaranju zasjedanja Opće skupštine UN-a. Predsjednik Josipović sinoć je bio na primanju koje tradicionalno organizira američki predsjednik. Posjetio je i poznato sveučilište Yale gdje je održao predavanje.

U New Yorku je počelo 68. Zasjedanje Opće skupštine UN-a. Hrvatski predsjednik Josipović i potpredsjednica Vlade Pusić prate ga iz prvog reda. Ta im je čast pripala ždrijebom. Ostale zemlje članice raspoređene su po abecednom redu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Slika nije dostupna Prisutni svi glavni igrači Danas je najvažniji dan za klimu - IKAD!

'Svake godine se u ovo doba okupljamo, ne kako bismo zadržali status quo, već pokušali ići naprijed. Ovo je vrijeme velikih prilika. Ovo je prva generacija koja može izbrisati siromaštvo sa Zemlje', kazao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Uz siromaštvo i klimatske promjene, očekuje se da će glavna tema skupa biti situacija u Siriji. Hrvatski predsjednik Općoj skupštini obratit će se preksutra. Na marginama skupa trebao bi održati niz neformalnih sastanaka s predsjednicima država i vlada. Sinoć je bio na tradicionalnom primanju koje uoči Opće skupštine organizira predsjednik SAD-a. Posjetio je i poznato sveučilište Yale gdje je održao predavanje. Osvrnuo se na problem ćirilice u Vukovaru.

>>
Josipović: Premijer je dobro detektirao probleme

'Moramo ispuniti zakonske obveze. U temeljima je demokracije poštovati sva prava manjina. Ali s druge strane tražio sam više razgovora i komunikacije. Tražio sam ne samo Vladu već i grupe veterana da sjednu za stol, rasprave problem i pronađu način kako ispuniti zahtjeve ustavnog zakona i pri tom nikoga ne povrijediti', kazao je Josipović.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u New Yorku je otkrio spomenik hrvatskom znanstveniku srbijanskog podrijetla Nikoli Tesli na čijem postolju piše Srbin i Amerikanac. 'Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak na početku i kraju zadužio cijelo čovječanstvo', kazao je Nikolić.

Tesla je rođen u Smiljanu u Lici, a školovao se u nekoliko europskih gradova. Vrhunac znanstvenog rada ostvario je u Americi gdje je i umro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene