Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić nije bio praćen

'DORH mora odlučiti hoće li Linić snositi posljedice zbog optužbi na račun premijera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik navodi da je Ured VNS-a proveo temeljitu istragu te razgovarao s ravnateljem SOA-e i 20 rukovoditelja, obavio uvide u dokumentaciju i elektronske baze podataka kojima se koristi SOA.

Predsjednik Republike Ivo Josipović predstavio je rezultate kontrole sigurnosno-obavještajnog sustava koja je pokazala da taj sustav u sukobu bivšeg ministra financija Slavka Linća i premijera Zorana Milanovića nije bio zloupotrijebljen, no izvješće ne obuhvaća eventualno postupanje policije i DORH-a.

Pročitajte i ovo Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem Miroslav Šeparović Rezultati izbora nisu sporni Gong: "Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne čuva Ustav"

"U izvješćima SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) nedvojbeno je utvrđeno da postupanja prema gospodinu Liniću i članovima njegove obitelji od strane SOA-e nije bilo", rekao je Josipović na konferenciji za novinare.

USKOK provjerava optužbe Slavka Linića!

Napominje da analiza koju je predstavio "ne obuhvaća moguće djelovanje DORH-a i policije, sukladno Zakonu o kaznenom postupku ili Zakonu o policiji", jer predsjednik nema ovlasti provoditi i tu kontrolu.

Predsjednik navodi da je Ured VNS-a proveo temeljitu istragu te razgovarao s ravnateljem SOA-e i 20 rukovoditelja, obavio uvide u dokumentaciju i elektronske baze podataka kojima se koristi SOA.

Uvidom je utvrđeno da nije bilo postupanja, kao i da se Linićevo ime spominje u nekim starijim dokumentima iz čijeg je sadržaja utvrđeno da je Linić bio "krajnji korisnik informacija", navodi predsjednik.

Riječ je o informacijama i provjerama koje su provedene u odnosu na pojedine službenike Ministarstva financija, sigurnosnoj provjeri samog Linića temeljem zakonskih ovlasti, zbog toga što je bio ministar financija, a jedna informacija odnosi se i na prijetnju koju je Linić dobio putem Facebooka, objašnjava Josipović.

'Slučaj Linić' je pitanje funkcioniranja Vlade: Nema rezultata, a izbijaju afere

Postoji i set dokumenata u kojima se Linić spominje, ali ne zbog nadzora, već su određene osobe koje su bile pod nadzorom spominjale ili komentirale određene Linićeve postupke, dodaje.

Provedena je i provjera u Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija (OTC) koji tehnički omogućava prisluškivanje i ispise telefonskih komunikacija po kriteriju telefonskog broja i imena.

Utvrđeno je da od strane SOA-e ni od strane onih mjera koje idu preko OTC-a nije bilo postupanja prema Liniću, navodi Josipović.

Osim što ne obuhvaća eventualno djelovanje policije i DORH-a, analiza ne obuhvaća ni eventualne mjere traženja ispisa poziva temeljem Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policiji jer ta dva zakona, kazao je Josipović, omogućavaju da se ispisi traže izravno od operatera.

"S obzirom da je riječ o nadzoru policijskih aktivnosti koje ne idu preko OTC-a, koji kontrolira Ured VNS-a, to u ovom izvješću nije obuhvaćeno", objašnjava.

Podsjeća da je već ranije upozoravao kako nije dobro rješenje kojim se omogućava traženje ispisa izravno od operatera te da bi bilo dobro da se ono promijeni "i da se unificira postupanje te vrste na način da svaki nadzor ide preko OTC-a".

Napokon znamo - 'Bio je to spoj neželjenog djeteta!'

Kazao je kako izvješće ne pokriva ni eventulano postupanje PNUSKOK-a prema Liniću.

"O djelovanju PNUSKOK-a treba raščistiti s nadležnim tijelima, pa je i to sasvim sigurno otvoreno i pretpostavljam da će se time baviti i DORH", rekao je Josipović.

Za DORH je i pitanje, kazao je Josipović, hoće li Linić snositi posljedice zbog svojih optužbi na račun premijera Milanovića, odnosno postoji li mogućnost da ga se sankcionira zbog širenja lažnih informacija.

Izvješće se nije bavilo, kazao je Josipović, ni Linićevim optužbama na račun Siniše Petrovića, predsjednika Nadzornog odbora Ine - da je pogodovao MOL-u na štetu hrvatskih interesa.

Informacija o nadzoru najvjerojatnije će biti podnesena na skorašnjoj sjednici VNS-a koja je već ranije dogovorena na temu godišnjih izvješća te zapošljavanja u sigurnosnim službama, kazao je Josipović.

U tome što je izvješće SOA-e "procurilo" u javnost i prije njegove današnje konferencije za novinare nije bilo povrede tajnosti, rekao je na upit novinara.

Izvješće nije bilo tajno te je, kaže predsjednik, moguće da su ljudi koji su radili na njemu s nekim razgovarali.

Dinko Cvitan o Slavku Liniću

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan rekao je kako će DORH u najskorijem roku ispitati sve navode Slavka Linića osim onih vezanih za praćenje i prisluškivanje za koje je predsjednik Josipović utvrdio kako nije bilo nepravilnosti.

'Svi ostali navodi Slavka Linića bit će predmet istrage', rekao je Cvitan koji još uvijek nije razgovarao s Linićem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene