Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza ne jenjava

'Slučaj Linić' je pitanje funkcioniranja Vlade: Nema rezultata, a izbijaju afere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović je i iz Slavonije komentirao aferu Linić i vrlo ozbiljne optužbe bivšeg ministra financija o nezakonitom uhođenju i prisluškivanju. Uz neočekivanu - ispriku - Milanović je sve nazvao unutar-stranačkom stvari koju će riješiti u SDP-u.

Istraga koju je naručio predsjednik Ivo Josipović mogla bi biti završena uskoro. Slavka Linića očekuje razgovor u državnom odvjetništvu, a izvješće o radu SOA-e, koje bi trebalo biti tajno, već je 'procurilo' u javnost.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio" Zoran Milanović TKO JE ZORAN MILANOVIĆ? "Vrijeme je da se konji sedlaju!": Bio je divlje dijete sa zagrebačkog Trnja, znao se potući, a na faksu je prodavao usisavače

Izvješće SOA-e dobio je predsjednik države, a na njega ima pravo i premijer Zoran Milanović. Odakle je procurio njegov navodni sadržaj, nitko ne priznaje. Čak i da je izvješće uistinu pokazalo kako nije bilo nezakonitog praćenja Slavka Linića, cijeli slučaj neće biti završen.

Rezultate predsjednik planira objaviti u utorak. Sigurnosni je samo jedan dio priče koja se zakoturala nakon izjava Slavka Linića. Dio o praćenju Linića politički je opasan jer ukazuje na korištenje službi, ne za zaštitu već progon građana.

Drugi dio istupa Slavka Linića jednako je opasan zbog optužbi o nezakonitim kreditima, ali i sumnjivim pregovorima unutar INA-e. Linić će na razgovor u Državno odvjetništvo.

Milanović: 'Ispričavam se svima što to moraju slušati'

Umjesto konkretnog odgovora na Linićeve optužbe za nezakonito prisluškivanje od premijera stiže isprika.

'Već sam rekao da je za mene taj navodni slučaj završen. To već postaje unutarstranačka stvar i mislim da hrvatsku javnost time ne treba opsjedati ni maltretirati i na neki način se zbog svega toga ispričavam što ljudi to moraju slušati', rekao je Milanović.

Unutarstranačka stvar rješavat će se već na predsjedništvu stranke kada bi se moglo otvoriti pitanje sudbine Slavka Linića unutar SDP-a.

'Nije to navijački skup. Ako bude navijački skup nećemo riješiti problem', rekao je Josip Leko, predsjednik Sabora (SDP).

'Mi ćemo razgovarati na tijelima mirno odgovorno i staloženo tražit ćemo budućnost što može donijeti bolju budućnost', dodaje Leko.

Slučaj Linić više je od unutarstranačke stvari. Čeka se objava izvješća SOA-e zbog optužbi da ga je premijer dao pratiti.

Predsjednik Josipović zatražio je širu istragu. A istragu će provesti i saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Provjeravati će i rad policijskog Uskoka.

'Jedno je pitanje zakonitosti uporabe. Ne znamo kakav će nalaz biti, ali možda se radilo po zakonu, možda je istraga DORHA ili policijskog USKOKA bila otvorena', rekao je Miroslav Tuđman, predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost.

Tuđman uvjerava da se službe i ministarstva koriste radi zastrašivanja. 'Onaj tko se usprotivi i kaže nešto protiv Vlade ili ministara, automatski slijedećih dana dolaze inspekcije od porezne do sanitarne inspekcije', kaže Tuđman.

Predsjednik će u utorak objaviti što je otkrio, Saborski odbor će s radom početi u srijedu, a uvijek postoji i mogućnost osnivanja posebnog saborskog istražnog povjerenstva.

Za predsjednika Vlade i SDP-a, slučaj Linić je unutarstranačka stvar. No više je od toga. Pitanje je funkcioniranja Vlade u vrijeme dok kriza ne jenjava. Nema rezultata, a izbijaju afere i priče o tome da premijer ne komunicira s ministrima. Sve to izaziva i nezadovoljstvo kod dijela SDP-ovaca pa bi ta stranka uz raspravu o budućnosti Slavka Linića u stranci, mogla otvoriti i onu o budućnosti Zorana Milanovića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene