Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivice Mandića

Stručnjak o tenzijama na Bliskom istoku: "Bojim se da će doći do crvene linije. Situacija bi se mogla ići smirivati ozbiljnim udarom"

Aktualno Galerija Ivica Mandić - 1 Ivica Mandić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 2 Ivica Mandić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 3 Ivica Mandić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon što je Iran u utorak raketirao mete na pakistanskom teritoriju, Pakistan je u četvrtak uzvratio raketama na teritorij Irana. Situaciju na Bliskom istoku komentirao je analitičar Ivica Mandić.

Tenzije na Bliskom istoku ne stišavaju se – nakon što je Iran ovog utorka raketirao mete u Pakistanu, stigao je odgovor te su rakete u četvrtak ispaljene iz Pakistana na Iran. Ipak, vojni analitičar Ivica Mandić tvrdi da ne postoji rizik od izbijanja sukoba između tih dviju država.

"Izjave i jednog i drugog ministra vanjskih poslova u Davosu ukazuju na smirivanje situacije. Već više desetljeća militanti s jedne ili druge snage pokušavaju postati politički autonomni od Islamabada i Teherana, ali Iran sada nervozno reagira zbog napada na obilježavanju obljetnice smrti Kasema Soleimanija", rekao je te dodao da se sada očekuje ozbiljnije smirivanje situacije.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko Lex AP HND žestoko kritiziralo izmjene zakona: "Ovo je podrivanje demokratskih temelja, građane se želi ušutkati"

Osim u Pakistanu, Iran je ovoga tjedna izveo napade na mete u Siriji i Iraku.

"Povod za to je isti – napad na obilježavanju godišnjice smrti generala kojem se u Iranu klanjaju kao idolu. Iran je vrlo ozbiljno ranjen, ogroman je broj mrtvih i ranjenih, što je još strašnije zbog obljetnice na koju se dogodio. Očito ne znaju precizno tko je to izveo i onda se napadaju svi pa možemo očekivati još napada i broj raketnih udara na Irak i Siriju sigurno će se povećati", objasnio je Mandić.

Komentirao je i napade na brodove u Crvenom moru koje izvode jemenski hutisti.

"Jasno se treba reći da su Sjedinjene Države pogriješile u startu jer je prvi napad bio reaktivna reakcija. Naprosto nisu rasporedile pomorske i zrakoplovne snage i sada iz reaktivne pozicije idu u proaktivnu. Vjerojatno će doći do raspoređivanja jedne ili dvije skupine nosača te bi sljedeći udar mogao biti ozbiljan u smislu da se neće napadati vojni ciljevi kojima se napadaju brodovi, nego i da se njihova vojska dovede u stanje da više ne može izvoditi napade", napomenuo je.

"Dosta je bijesa među američkim generalima jer se krši pomorsko pravo. Radi se o vitalnoj žili kucavici i želi se poslati poruka da se ne dira pomorski promet", dodao je.

Pročitajte i ovo Dimitrij Medvedev i Vladimir Putin Prijetio nuklearnim udarom Putinov trbuhozborac zlokobno najavio: "Mogućnost novog rata je stopostotna"

Iran je povezan sa svim skupinama koje su izazvale nestabilnosti na Bliskom istoku, zbog čega se na Teheran vrši velik diplomatski pritisak.

"Bojim se da će u jednom trenutku, ako uzmemo u obzir da je ovo izborna godina u SAD-u, doći do crvene linije i svaki dan postoji opasnost da će se situacija ići smiriti udarom na Teheran. Budite sigurni da će SAD izvršiti prilično žestok udar na onoga tko je inspirator raznih skupina da ga dovede pameti", zaključio je Mandić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene