Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrdoljak traži ostavku

''Kako sankcionirati učenike zbog prepisivanja, ako je ministar dokazani plagijator?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zatražio je hitnu i neopozivu ostavku ministra Pave Barišića ''jer je prvi čovjek obrazovanja dokazani plagijator''. Učinio je to nakon što je objavljeno da je Odbor za etiku ocijenio da je ministar znanosti i obrazovanja plagirao dijelove tuđih članaka.

''Zbog zaštite povjerenja i digniteta institucije ministra obrazovanja, očekujemo hitnu ostavku ili razrješenje ministra Barišića'', poručio je u utorak šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Slika nije dostupna IVAN ĐIKIĆ O BARIŠIĆEVOM PLAGIRANJU "Ministar je obmanuo premijera i javnost kada je tvrdio da se radi samo o jednoj tiskarskoj grešci u jednoj maloj fusnoti"

Vrdoljak je dao izjavu za medije povodom odluke Odbora za etiku da je ministar Pavo Barišić plagirao dijelove tuđih članaka.

Barišića je nazvao plagijatorom i lažovom, te poručio kako je krajnje zabrinjavajuće što se u još jednoj Vladi Mosta i HDZ-a ponavljaju skandali koji nanose štetu i sramotu Hrvatskoj.

''Ostavka je jedini mogući način da se zaštiti dignitet struke, dignitet institucije ministra obrazovanja i da se vrati povjerenje građana u demokratske institucije. Postavljam pitanje – na koji će način profesori, nastavnici i učitelji kazniti djecu u školama ako prepisuju, ako je prvi čovjek hrvatskog obrazovanja dokazani plagijator i lažov?'', zapitao se Vrdoljak koji je pozvao i akademsku zajednicu da se očituje o ovom slučaju.

''Pavo Barišić je eksplicitno rekao 'nisam plagijator i nisam prepisao'. Ako ministar tvrdi jedno, a nakon nekoliko mjeseci se pokaže da je plagijator i da je lagao, onda nema ni najmanjeg prostora da on i dalje obnaša funkciju ministra obrazovanja'', rekao je Vrdoljak.

Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na posljednjoj je sjednici 21. prosinca 2016. godine donio mišljenje povodom prijave četvorice znanstvenika koja su ministra znanosti prof. dr. Pavu Barišića optužila za plagijat. Odbor je ocijenio da je Barišić preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene