Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz domaće nafte

Vrdoljak komentirao 'glupo rješenje iz INE'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz INE je iscurio dokument koji upućuje na to da INA planira izvoz domaće nafte u rafinerije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj.

Kako piše Jutarnji list uz troškove odvoza cisternama, analiziraju su i rizici od mogućih prometnih nesreća. Predviđa se 12 nesreća s ozbiljnim posljedicama za okoliš. Potkrepljuje to tezu da je prošlomjesečna obustava prerade nafte u Sisku samo korak prema trajnom gašenju rafinerije i otkazima za oko 800 radnika. U INI tvrde riječ je samo o analizi, bez ikakve odluke, a oglasio se i mađarski MOL.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović u Čakovcu - 5 Rok 20 dana Čeka se datum konstituiranja Sabora: Na potezu je Milanović Slika nije dostupna burna sjednica Saborska rasprava o izmjenama Zakona o INA-i: Pogoduje li se MOL-u? Bulj poderao zakon

'INA je kontinuirano usmjerena na traženje i analiziranje najboljih načina komercijaliziranja svoje proizvodnje na način koji stvara najveću vrijednost i omogućava održiv razvoj. U tom smislu, izvoz domaće nafte u budućnosti ostaje jedna od dostupnih opcija za kompaniju.

Tijela INE, a ne pojedini dioničari, odlučuju o ovim pitanjima. MOL kao odgovoran dioničar podržava poslovne odluke koje su u najboljem poslovnom interesu INE. U okviru EU, MOL je navikao djelovati u okruženju gdje se poštuje princip slobodnog kretanja robe', priopćili su iz INE.

Stožer: Izvoz domaće nafte značio bi kraj za sisačku rafineriju

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jutros je izvoz nafte nazvao 'glupim rješenjem iz INE', a s njim je večeras za Dnevnik Nove TV razgovarao reporter Josip Fiolić.

Rekli ste da nećete dopustiti da se hrvatska nafta izvozi. Je li jedno od rješenja da se zapravo podignu i koncesijske naknade INI za svu naftu koju izbuši u Hrvatskoj?

Ivan Vrdoljak: Svaka mudra zemlja mora brinuti o bogatstvu koje ima. U ovom slučaju, bogatstvo je proizvodnja nafte i plina. Iskoristiti to bogatstvo za industrijski razvoj, dobrobit građana, industrije, zaposlenih, proračuna... Napravit ćemo sve što možemo da bi spriječili da se Hrvatska pretvori u jednu koloniju gdje bi se sirova nafta izvozila, a uvozili derivati sa dodanom vrijednošću i na tome izgubili svoje rafinerijske kapacitete. Trebamo sačuvati svoj Sisak, Rijeku, zaposlene ljude, fakultete koji se vežu za to. I ovo je jedna od varijanti koja se može uzeti u obzir ukoliko dođe do te neozbiljne odluke koja prvenstveno šteti poslovanju INE. Podsjetit ću, i arbitražni sud je naložio kolegama iz MOL-a da ne smiju donositi nikakve odluke koje štete poslovanju INE. Ovo je jedna od tih.

Pregovori s mađarskim MOL-om su na mrtvoj točki još od srpnja prošle godine. Kada možemo očekivati nastavak pregovora i što možemo očekivati?

Ivan Vrdoljak: Nastavak pregovora očekujem u trećem mjesecu. Kada se usuglasimo oko konačnog imena podupiratelja koji će biti prisutan na tim pregovorima, na prijedlog State Departmenta. Doći će sa vrlo konkretnim prijedlogom na taj pregovarački krug s prijedlogom novog dioničarskog ugovora, s prijedlogom strategije razvoja INE kao vertikalne integrirane hrvatske kompanije koja ima svoj rafinerijski kapacitet.

Što možete poručiti radnicima sisačke Rafinerije? Hoće li prerađivati naftu još u ovoj godini?

Ivan Vrdoljak: Kao ministar gospodarstva napravit ću sve što je u mojoj moći - da one štete koje je nekad netko prouzročio, dajući takve ovlasti kolegama iz Mađarske - da spriječimo i osiguramo ljudima plaće i egzistenciju njihovim obiteljima.

Prošlo ljeto su se spominjale izmjene zakona o privatizaciji INE, radi li se na tome i što bi konkretno taj zakon trebao donijeti?

Ivan Vrdoljak: Tu se samo usklađujemo po direktivama. Imamo pilot iz Europske komisije. S njima smo u komunikaciji - ide sve svojim tokom. Napravit ćemo izmjene koje su nužne prema direktivama koje smo preuzeli, ali neće bitno utjecati na poslovanje INE.

Hoće li tu biti i ono što je spominjao premijer Milanović, da se zabrani kupnja dionica kupcu izvan EU?

Ivan Vrdoljak: Nismo završili konačan tekst. Može biti u jednom od prijedloga, ali nije presudno. Presudno je da se mi dogovorimo s partnerima koji će nam biti u INI i kako ćemo je razvijati, kako ćemo upravljati s njom, kako ćemo zadržati Rafinerije, kako ćemo biti regionalna tvrtka, kako ćemo akvizirati u regiji, a što će pisati u nekom članku Zakona i zaposlenicima INE i građanima nije toliko presudno.

U Sabor su poslane izmjene Zakona usuglasili ste se vi u HNS-u i SDP-u oko izbora saborskih zastupnika. Jedna od odredbi je i da kažnjavane osobe neće moći biti kandidati za Sabor. Radimir Čačić, vaš bivši stranački kolega na to je oštro reagirao. Je li to namjerno napravljeno?

Ivan Vrdoljak: Ovo mi je prva informacija. Moj posao je danas izvoz i rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, borba za INU i za naše Rafinerije. Ovo ćete morati pitati zastupnike HNS-a, ali znam jednu stvar. I po ovom postojećem Zakonu i po nekom novom, HNS će biti respektabilna parlamentarna stranka.

'Svjedočimo pokušaju političke likvidacije suparnika!'

Znači niste znali za ove izmjene Zakona?

Ivan Vrdoljak: Naši saborski zastupnici su ozbiljni ljudi od mog punog povjerenja i siguran sam da će Zakon biti bolji nego što je ovaj današnji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene