447252
447252
447252
447252
447252

'Protiv smo tiskanja novca, ali i protiv dosadašnjeg rada HNB-a'

  • , 20.08.2016., 13:42
  • Autor:
  • komentara

Koalicija Živog zida, Franka, Akcije mladih i Promijenimo Hrvatsku nazvala je u subotu "obmanama i lažima" medijske napise da žele tiskati novac i koristiti inflaciju za rješavanje ekonomskih problema u zemlji.

 
 
 
 
Predstavnike koalicije 'Jedina opcija' na trgu je pozdravio Milan Bandić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Predstavnike koalicije 'Jedina opcija' na trgu je pozdravio Milan Bandić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Takve obmane i laži laži šire uplašeni našim ekonomskim programom, koji je usmjeren na zaštitu srednjeg sloja i malog čovjeka, poručio je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović s izvanredne konferencije za novinare koju su čelnici koalicije održali na Cvjetnom trgu kako bi demantirali optužbe da namjeravaju financijski destabilizirati zemlju.

Istaknuo je da su u koaliciji protiv tiskanja novca, ali i protiv dosadašnjeg načina rada Hrvatske narodne banke, za koju je rekao kako "nije ni banka, ni narodna". Financijski sustav, prije svega banke, stavit će u funkciju poticanja razvoja proizvodnje, zapošljavanja, poduzetnika, obrta, povoljnih kunskih stambenih kredita isključivo u kunama.

"Ne želimo financijski monetarni sustav koji će i dalje nakon 20 godina preferirati trgovačku i špekulantsku ekonomiju i onih 10 posto društva koji već 20 godina žive na leđima običnih građana", poručio je Lovrinović te ponovio temeljne korake koje će poduzeti kako bi osnažili srednji sloj, koji je motor svake ekonomije.

Riječ je o povećanju neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna, a minimalca sa sadašnjih 2.600 kuna neto na 5.000 kuna u roku od četiri godine, odnosno 600 kuna godišnje.

"Jedina smo opcija koja je ponudila ovakva konkretna rješenja za osnaženje srednjeg sloja. Zato smo se svjesno izložili opasnosti da nas krivo i zlonamjerno interpretiraju", rekao je čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinči ponovno se obrušio na hrvatsku monetarnu politiku zadnjih 20-ak godina, za koju je rekao da je pogrešna i u službi banaka.

U Hrvatskoj se provodio je zastarjeli kolonijalni model mjenjačnice, koji je bio u funkciji financijskih institucija, najviše poslovnih banaka.

"Želimo se s time obračunati i već imamo rezultate", rekao je Sinčić pozvavši se na "ono što je učinila udruga Franak u zadnjih godinu dana".

"Zato smo mi za njih opasni i zato idu na nas s ovakvim podmetanjima. Zato što mi nezaustavljivo rastemo po raznim anketama", ustvrdio je Sinčić i poručio da će u Hrvatskoj na prvom mjestu biti proizvodnja, razvoj, ljudi i zapošljavanje, a "za banke što ostane". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se