Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar pokazao

Istraživanje: HDZ za vratom SDP-u, Kosor popravila imidž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor u političkom smislu može biti zadovoljna lipnjom. Može se to isčitati iz redovitog istraživanja Crobarometar, kojega provodi agencija Ipsos Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV.

Istraživanje pokazuje da, iako 72 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru, već četvrti mjesec taj je broj u opadanju. I ovo je Banskim dvorima još jedan razlog za blagi optimizam, jer je drugi najbolji pokazatelj.

Istodobno, od ožujka raste broj onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru i sada je njih 20 posto. Neodlučnih je 8 posto. Povratak optimizma može se samo tumačiti povratkom HDZ-ovih birača Vladi, jer sada, primjerice, 52 posto birača vladajuće stranke misli da zemlja ide u pozitivnom smjeru. Prije samo mjesec dana više od 60 posto birača mislilo je da zemlja ide u lošem smjeru.

Prije 4 godine 51 posto ispitanika je mislio da zemlja ide u lošem, a samo 31 posto da ide u dobrom smjeru.

Pročitajte i ovo Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske Crobarometar Istraživanje za svibanj Crobarometar: Koliko su građani Hrvatske zadovoljni kvalitetom života? Pogledajte što je na vrhu, a što na dnu liste



Vlada se oporavlja

Sličan trend bilježi se i kod poteza Vlade. Od veljače pada broj pesimista. Sada istina 69 posto građana ne odobrava Vladine poteze, ali se taj broj iz mjeseca u mjesec smanjuje.

24 posto birača odobrava poteze Vlade. I tu zasluge za blagi oporavak Jadranka Kosor duguje svojim biračima. Naime, sada više od 60 posto HDZ-ovaca odobrava poteze Vlade, a do prije mjesec dana samo je 54 posto bilo uz Vladu.

Prije 4 godine 55 posto birača nije odobravalo poteze tadašnje Vlade, a uz nju je bilo 26 posto ispitanika.

Referendum sigurno prolazi

Nakon kraja pregovora porastao je i broj onih koji bi glasovali za ulazak u Uniju. Referendum bi lagano prošao sa 60 posto u odnosu na 33 posto onih koji ne bi glasali za ulazak. Neodlučnih je 6 posto.

Vladu bi najviše trebalo brinuti što je više od 40 posto euroskeptika mlađih od 30 godina, 'zlatna generacija' od 31 do 44 godine života te oni sa srednjom školom i u Dalmaciji.

HDZ za vratom SDP-u, Kosor popravila imidž

Lipanj je bio za HDZ najbolji u ovoj godini, završili su ga s 23,8 posto potpore i najvećim rastom u izbornoj 2011. godini. Za SDP-om zaostaju manje od tri posto. Ta je stranka i dalje najjača s 26,3 posto potpore. Ovo je najmanja razlika između dviju vodećih stranaka u posljednjih godinu dana.

HDZ je na valu kraja pregovora vratio dio birača koji su mjesecima bili neodlučni, SDP u tom razdoblju nije izgubio ništa. Očito je lipanj bio EU mjesec i birači su bili pod tim dojmom, a Jadranka Kosor je marketinški medijski to dobro odradila i stranku vratila u igru.  Zanimljivo, prije 4 godine u ovo doba SDP je imao 30, a HDZ 23 posto. 

HNS je opet treća stranka s 6,2 posto potpore, slijede Laburisti s 5,5 posto, HSS se lagano oporavlja i sada ima 4,2 posto. Potom slijedi HSP s 3,6 posto, a može se smatrati i gubitnikom jer je još prije dva mjeseca bio treća stranka. HSLS je na 3,3, HSU na 3,2, a HDSSB 3,1 posto potpore birača. Ostale stranke imaju 9 posto, a neodlučnih je sada 11 posto. Prije mjesec dana bilo ih je 14 posto.

Savez za promjene ima značajnu prednost

Budući da je Savez za promjene objavio zajednički izlazak na izbore, važno je promatrati i odnose snaga tako posloženih stranaka. Lista predvođena SDP-om ima 37,8 posto potpore, a HDZ s mogućim partnerima iz sadašnje koalicije osvojio bi 25,3 posto birača. Za izborni prag borili bi se još Laburisti s 4,7 posto i Pravaški blok s 4,3 posto. 

Činjenica je da je lijevi blok i dalje ispod 40 posto, no lagano se oporavlja, ali puno veći skok bilježi desna koalicija s 5 postotnim rastom.

Kosor popravila osobni imidž 

Premijerka Kosor ima najbolji osobni imidž nakon nekoliko mjeseci. Sada o njoj pozitivno misli 34 posto birača. Zoran Milanović je 'zacementiran' na 44 posto potpore, a predsjednik Josipović je nedodirljiv s 83 posto potpore. 

Jadranka Kosor je vratila povjerenje među svojim biračima i zanimljivo sada malo više SDP-ovih birača ima pozitivno mišljenje o njoj, točnije njih 13 posto u odnosu na 8 posto prije mjesec dana. No i Zoran Milanović je među HDZ-ovcima popravio osobni imidž. O njemu u vladajućoj stranci gotovo svaki četvrti birač ima pozitivno mišljenje.

Prije 4 godine, primjerice, Zoran Milanović je imao 54 posto potpore birača, a tadašnji premijer, sada pritvorenik, Ivo Sanader uživao je potporu od 39 posto birača, nešto bolje nego sadašnja premijerka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene