424142
424142
424142
424142
424142

Što građani misle tko je sastavio Vladu i tko će imati ključnu ulogu u Banskim dvorima?

  • , 24.01.2016., 19:29
  • Autor:
  • komentara

Istraživanje je provedeno na 601 punoljetnom građaninu RH , u vremenskom razdoblju 22.1. do 23.1.2016.

 
 
 
 
Rezultati istraživanja o novoj Vladi i premijeru (Video: Dnevnik Nove TV)
Rezultati istraživanja o novoj Vladi i premijeru (Video: Dnevnik Nove TV)

Dnevnik NOVE TV donosi ekskluzivno istraživanje što građani misle o novom sastavu Vlade, tko je imao ključnu ulogu u odabiru ministara, koliko je ova Vlada reformska te hoće li Tihomir Orešković uspostaviti autoritet nad potpredsjednicima i ministrima. Isto tako i što misle o premijeru?

O VLADI POZITIVNO

Premijer je predstavio Vladu, a građani su prema informacijama koje imaju većinom zadovoljni točnije njih 51 % je zadovoljno. Nezadovoljno je njih 40 %, a ne zna 9 %. Očekivano zadovoljstvo je izraženo kod birača Domoljubne koalicije i Mosta.

HRVATSKA SVE ZADOVOLJNIJA PREMIJEROM

Premijerom je nakon 30 dana od kad se pojavio na političkoj sceni zadovoljno 63 % birača, a nezadovoljno njih 32 %, dok ne zna njih 5 %. I to je porast u odnosu na 29.12. kada je mandatarom bilo zadovoljno njih 56 %, a nezadovoljno njih 34 % dok 11 % njih nije znalo.

Što građani misle o novoj Vladi? (Foto: dnevnik.hr) - 5

OREŠKOVIĆ BOLJI OD MILANOVIĆA

Premijer Orešković bit će bolji od prethodnika, to misli 53 % ispitanika, a da će biti podjednaki misli njih 25 %. Njih 17 % misli da će premijer biti lošiji. Ne zna, njih 6 %.

VEĆINA SMATRA: KARAMARKO JE SASTAVIO VLADU

No većina ispitanika misli da je ključnu ulogu u odabiru ministara imao Tomislav Karamarko, točnije njih 46 %, da je premijer odlučivao misli 19 %, a Božo Petrov njih 10 %. Da su sva trojica odlučivala misli 12 %, a da je to netko treći misli 3 % dok 10 % ne zna. Samo birači HDZ-a misle da je Orešković imao ključnu ulogu, točnije njih 33 %, a birači MOSTA misle da je Karamarko bio ključna osoba. To misli njih 50 %, te 66 % birača koalicije Hrvatska raste. I ostali birači i oni koji nisu glasali, njih više od 40 %, misli da je Karamarko bio najvažniji u odabiru ministara.

U BANSKIM DVORIMA KLJUČNU ULOGU IMAT ĆE – TOMISLAV KARAMARKO

Završnu riječ pri donošenju odluka u Vladi imat će Tomislav Karamarko i to misli 48 % birača, da će to biti premijer misli 29 % birača, a da će Božo Petrov biti najvažniji to misli 8 % birača. Da će sva trojica donositi odluke misli 11 % birača, a netko drugi samo 1 %. Ne zna pak 3 % birača.
44 % birača HDZ-a misli da će Oreškovićeva biti zadnja , no 51 % birača Mosta misli da će Karamarkova riječ biti presudna. Dok samo 8 % MOST-ovih birača misli da će Božo Petrov imati završnu riječ.

Što građani misle o novoj Vladi? (Foto: dnevnik.hr) - 2PRIČALI O REFORMAMA, A VLADA ĆE IPAK BITI REFORMSKA

Većina građana misli da će Vlada ipak biti reformska i da će ono o čemu su pričali i provesti. To misli njih 56 %, dok njih 40 % ne misli da će biti reformska. Ne zna njih 4 %. HDZ-ovi birači većinom misle da će biti reformska, a zanimljivo je, iako su pričali i nametnuli reforme, 59 % birača MOST-a misli da će vlada i biti reformska. Ali ima i njih 40 % koji misle da to neće biti tako.

KOALICIJA I VLADA ODRADIT ĆE 4 GODINE

Većina je uvjerenja da će ova koalicija, pa time i vlada, odraditi mandat od 4 godine. To misli 69 % birača, a da će se raspasti prije, misli 28 % birača. Ne zna njih 3 %. Još 29.12. u opstanak vlade od 4 godine vjerovalo je 64 % birača, a da će se raspasti prije, mislilo je 31 % birača. Nije znalo njih 5 %.

Što građani misle o novoj Vladi? (Foto: dnevnik.hr) - 6

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se