Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Zašto je Hrvatska uvezla hemoglobin vrijedan milijardu kuna iz J. Koreje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnost je uznemirila vijest kako je u Hrvatsku uvezen hemoglobin iz Južne Koreje u vrijednosti od gotovo milijardu kuna.

Ministar za ovo nije znao, a oporba traži odgovore. Struka pretpostavlja da je riječ o uvozu sirovine za preradu i daljnji izvoz.

Pročitajte i ovo Kim Jin-pyo na Dolcu - 2 Dočekali ga Plenković i Jandroković Šou na Dolcu: Visoki gost iz Koreje nabio šiltericu na glavu pa limune pokušao platiti karticom Ilustracija Vide ih kao opasnost za režim VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te"

Bivšeg ministra zdravstva Sinišu Vargu ta je vijest zabrinula. Točnije, u prvih 9 mjeseci prošle godine, vrijednost uvoza medicinskih i farmaceutskih proizvoda, među kojima je i hemoglobin, bila je 970 milijuna kuna.

"Također se radi o doradi tih proizvoda i ponovnom izvozu nakon dorade", kaže Marko Krištof iz DZS-a.

Sve zanima jedno. "U koju svrhu se uvozi taj hemoglobin, koji je njegov slijed i kamo se on dalje plasira?", pita Varga.

Aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić na naš upit tek odgovara kako o ovome slučaju nema saznanja te će se raspitati u koju svrhu je hemoglobin uvezen. A u Zavodu za statistiku objašnjenje je vrlo kratko. "Očito se radi o nekom postrojenju ili nekoj tvrtci koja ima neke dorade ili neke slične aktivnosti provodi u RH", dodaje Krištof.

Pretpostavlja se kako je riječ o preradi za tvorničke lijekove. "Hemoglobin se koristi za proizvodnju tvorničkih lijekova. Dakle, lijekova kao što je eritropoetin i on je zapravo tvornički lijek", ističe Irena Jukić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

A taj lijek pomaže osobama koje imaju anemiju.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene