Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Istarski vinari moći će i dalje proizvoditi teran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija dopustila je uredbu označavanja hrvatskih vina sorte teran. Vino teran moći će imati oznaku proizvedenu u Istri, ali geografska zaštita ostaje za porijeklo vina Slovenija.

Nema samo Slovenija pravo štititi interes vinare sa svog Krasa nego je u pravu i Hrvatska jer ima dokaze da se teran tradicionalno proizvodio u Istri oko Motovuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne daju ime Istarski vinari: Teran ostaje Teran! Slika nije dostupna Velika proslava Vinistra proslavila svoj 20 rođendan!

Europska komisija u petak je konačno usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla.

"Komisija je danas usvojila delegirani akt u kojem su navedeni uvjeti pod kojima se ime sorte teran može staviti na etiketama vina pod zaštićenom oznakom izvornosti 'Hrvatska Istra'", kaže se u priopćenju Komisije.

Komisija navodi da "Teran" i dalje ostaje slovensko vino zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.

Delegirani akt se sada šalje u Europski parlament i Vijeće EU-a, gdje će proći uobičajenu proceduru prije nego što se objavi u službenom glasilu EU-a i tako stupi na snagu.

Delegiranim se aktom za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete.

Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra - teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra). (I.D. Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene