Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strasbourg im skup

Našim europarlamentarcima 300 eura dnevno nije dovoljno: 'Brzo se potroši!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
12 hrvatskih predstavnika prvi je put službeno predstavljeno pred kolegama zastupnicima iz svih zemalja europske unije.

Naši promatrači rade svoj posao promatraju, uglavnom su u dvorani za sjednicu i slušaju. Radni dan im još traje. Zapravo tek je počeo i svi su spremni ovdje ostati i do iza ponoći. Sutra od jutra ponovno radno cijeli dan, a tako i u četvrtak. Pratila sam 12 naših zastupnika cijeli dan u Strasbourgu i za neke je ova velika institucija dobro poznata dok su se neki uistinu osjećali kao na prvi dan škole.

Pročitajte i ovo Online kupovina (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Slobodan pristup Ako kupujete online, ovo su odlične vijesti: Od rujna Hrvati više neće biti diskriminirani Slika nije dostupna Europski parlament Formirani parlamentarni odbori: Hrvatski zastupnici u 7 Odbora i 1 Pododboru

Dobrodošlica za sve hrvatske promatrače i prije ulaska u dvoranu za sjednice, a onda i velik doček u dvorani. Više ne moraju na galeriju, imaju svoje fotelje. No, prije ovog svečanog čina trebalo je proučiti nove urede, pravila ponašanja i obveze. Biti promatrač za sve zastupnike je čast, a kažu i obveza.

"Odgovornost je velika, ali i čast", istaknula je Tanja Vrbat. Slavonska reklja ušetala je u europski parlament provjeriti gdje će biti njeno mjesto. "Bolje nego u saboru skoro ali ne bih se mijenjao", rekao nam je Boro Grubišić.

Zasada među nezavinsnim zastupnicima Grubišić ne očekuje puno, tek promociju svoje zemlje i regije. Nošnju neće nositi svaki put, a uskoro bi mogao povesti bedž s likom Branimira Glavaša. "Prevest ćemo na engleski, evo recimo, 'hero not war criminal'", kaže Grubišić. Hoće li Europa imati razumijevanja za to, Grubišić kaže, to je njegova stvar.

Posao promatrača u europskom parlamentu ne smatraju privilegijom. Dodatani im je to posao uz Hrvatski Sabor. "Nije to privilegija to je posao", kaže Jozo Radoš. Promatranje rada euro parlamentaraca samo je još jedna dodatna škola. Više o prvim dojmovima naših parlamentaraca na prvom radnom danu u EU parlamentu, pogledajte u video prilogu.

O poslu europskog zastupnika puno se pričao i često ga se naziva poslom koji b i mnogi poželjeli. No plaća od 6 tisuća eura, asistenti i proračun za osoblje plus dnevnice sve to ni jedan od naših promatrača neće imati. Imaju pravo na naknadu putnih troškova te dnevno 300 eura za plaćanje hotela. Mnogi su nam danas priznali kako je u Strasbourgu u vrijeme sjednica parlamenta sve i do 30 puta skuplje, a 300 eura na hotel i hranu brzo se potroši - zarade tvrde naši promatrači neće obiti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene