Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uklanjanje homofobičnih sadržaja

Iskorak i Kontra Vladi predali zahtjeve za ukidanje diskriminacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici udruga Kontra i Iskorak predali su, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, zahtjeve Vladi kojima traže ravnopravnost istospolnih parova, izmjene prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i uklanjanje homofobičnih sadržaja iz školskih udžbenika.

Obilježavajući 22. godišnjicu, otkako je 17. svibnja 1990. Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti, desetak aktivista Kontre i Iskoraka danas je uoči sjednice vlade ispred Banskih dvora razvilo zastavu duginih boja, a koordinatorica Kontre Sanja Juras predala je u Vladi popis zahtjeva, kojima se traži izjednačavanje u pravima istospolnih s heteroseksualnim zajednicama.

Iskorak i Kontra od Vlade traže izmjene Prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji, po njihovoj ocjeni, diskriminira transseksualne osobe, same žene i istospolne parove. Zahtijevaju i ukidanje diskriminacije istospolnih parova kroz obiteljsko zakonodavstvo te jednaka prava koje uživaju heteroseksualni bračni i izvanbračni parovi, kao i usvajanje Nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

>> Iskorak i Kontra pozdravljaju izjavu premijera o istospolnim zajednicama

Iz Iskoraka i Kontre uputili su zahtjev Vladi i za izmjenama Zakona o osobnom imenu i Zakona o državnim maticama vezano za promjenu imena i spola u osobnim dokumentima za transrodne osobe, a u skladu sa zahtjevima koje je SDP predložio Hrvatskom saboru kao oporbena stranka 2010. godine. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene