Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema novog zakonskog okvira

Iskorak i Kontra pozdravljaju izjavu premijera o istospolnim zajednicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Iskorak i Kontra pozdravljaju izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića u kojoj se navodi kako je Vlada pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama, te da će proučiti pozitivna rješenja iz Španjolske, Portugala i nordijskih država, priopćeno je iz Iskoraka i Kontre.

Kako je objavljeno, premijer Milanović je za ‘Jutarnji list’ izjavio da je Vlada pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuje dijalog i s LGBT zajednicom, kao i sa stručnom i općom javnosti. Udruge Iskorak i Kontra smatraju kako je riječ o velikom koraku naprijed u zaštiti ljudskih prava istospolnih parova.

‘Ovu izjavu smatramo velikom prekretnicom u nastojanju da se istospolnim parovima osigura zaštita obiteljskog života. Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti zakonske izmjene u što kraćem roku’, navodi se u priopćenju Iskoraka i Kontre.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera"

>> Sjećate li se što je Milanović rekao o istospolnim brakovima?

Udruge smatraju kako su europske zemlje s najboljim zakonskim rješenjima upravo Španjolska, Portugal, Belgija, Nizozemska, Norveška, Švedska, koje su, kako navode, ‘u potpunosti eliminirale diskriminaciju istospolnih parova iz svojih zakonodavstava i osigurale im pravo na brak i izvanbračnu zajednicu pod jednakim uvjetima, kao i skrb o djeci’.

Udruge Iskorak i Kontra podsjećaju da se već 10 godina aktivno zalažu za uklanjanje diskriminacije istospolnih parova kroz hrvatsko zakonodavstvo. ‘Ovogodišnji Split Pride također ima za temu pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, a slogan Pride-a je 'Jednake/-i pred zakonom!' ‘, dodaje se u priopćenju. Iskorak i Kontra tvrde i da su istospolni parovi diskriminirani u hrvatskom zakonodavstvu.

‘Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera ili partnerice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja nisu dostupna istospolnim parovima’, ističe se te dodaje kako državne institucije trebaju regulirati ‘prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio’, navode, uz ostalo, u priopćenju udruge Iskorak i Kontra. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene