Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje se nastavlja 4. rujna

Iskaz svjedoka: Horvatinčić vozio šest puta brže od stradalih Talijana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Šibeniku danas je svjedočilo još šest svjedoka u postupku protiv zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Tomislav Horvatinčić je optuženen da je 16. kolovoza 2011. godine kod Primoštena skrivio pomorsku nesreću i smrt dvoje talijanskih nautičara, supružnika Francesca Salpietra (63) i Marielle Patella.

Pomorski policajac Ante Kulušić koji je na mjesto nesreće stigao odmah nakon zaprimljene dojave, kazao je kako su oštećenja na jedrilici talijanskih nautičara, na koju je Horvatinčić naletio svojim gliserom, bila vidljiva s prednje strane.

U brod je ušlo puno mora te je prednjim dijelom bio nagnut u more, zbog čega se moglo pristupiti samo na krmu, dodao je. Policajac Kulušić je posvjedočio kako je kantom izbacivao more dok nije stigla pumpa.

Željko Prebanda, također policajac koji je došao do Horvatinčićeva glisera, kazao je kako je pitao zagrebačkog poduzetnika ima li ozlijeđenih.

Horvatinčić, koji je u tom trenutku bio u društvu jedne muške osobe, odgovorio mu je da na gliseru nije ozlijeđen nitko, no kako na drugom brodu ima ozlijeđenih.

Jedrilica je, posvjedočio je Prebanda, bila kilometar od glisera, pored otočića Barilac. Na njoj su bila vidljiva oštećenja s lijeve strane, a poginule osobe nisu bile kod jedrilice. Naime, tijela talijanskog bračnom para struja je odnijela prema Zečevu gdje su i pronađena u moru, rekao je Prebanda.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Suđenje Marku Franciškoviću - 2 nasilne metode Potvrđena optužnica protiv Franciškovića: Evo za što ga se tereti

>> Svjedok: 'Bilo mi je sumnjivo jer je ona tamo gacala po brodu'

Policajac Marko Cigić koji je također danas svjedočio, nakon nesreće bio je na jedrilici poginulih Talijana kako bi preko dokumenata doznao koliko je ljudi bilo na brodu, no nije uspio pronaći nikakve identifikacijske dokumente. Prisjetio se kako je na krmi jedrilice bilo sve zgaženo i polomljeno, kao 'da je nešto prošlo kroz brod', a bio je slomljen i jarbol, kazao je.

I on je rekao da tijela nije bilo na brodu, pa ih je s kolegam otišao potražiti. Tijela poginulih su tražili više od sat vremena, da bi na koncu tijelo žene pronašla Lučka kapetanija, a muškarca su pronašle kolege s drugog policijskog broda, posvjedočio je Cigić.

Danas je ispitan i pomorski policajac Ivo Bulat koji je nakon nesreće telefonski kontaktirao Horvatinčića. Poduzetnik mu je rekao kako ima dvoje poginulih, a na Bulatovo pitanje zašto ih ne pokupi, Horvatinčić mu je odgovorio da su tijela vjerojatno potonula, rekao je svjedok.

Također prema kazivanju Bulata, Horvatinčić je bio u šoku i rekao mu je da je jedrilica kod otočića Barilca, a nije spominjao kvar na motoru glisera.

Anto Klarić, djelatnik primoštenske marine Kremik, kazao je kako je u trenutku kad je pristupio na talijansku jedrilicu, u njoj bilo mora do pasa.

Najvažnije je danas bilo svjedočenje koordinatora nadgledanja i kontroliranja pomorskog prometa u Splitu Ivana Pavušića, koji je kazao kako je radarski sustav evidentirao položaj i brzine jedrilice na kojoj su bili poginuli Talijani, ali i Horvatinčićeva glisera.

Vodeći se podatcima koje je očitao radar, Pavušić je posvjedočio kako je jedrilica vozila brzinom od samo četiri čvora, a Horvatinčić brzinom od 26 čvorova.

Pavušić je kazao kako radar nije uspio snimiti brodove u trenutku sraza zbog fizičke prepreke, no snimio je ostatak njihove putanje.

Horvatinčić je pitao svjedoka je li, prema podatcima radara, u ijednom trenutku prije ili za vrijeme nesreće njegov gliser bio bliže od 300 metra od obale, na što je Pavušić odgovorio da nije. Suđenje se nastavlja 4. rujna.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene